Karácsony

2021.12.22. 19:50

Nordmann-fenyőből fogy a legtöbb az idei évben is Kecskeméten

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Nordmann-fenyő a sláger. Ami azonban szembetűnő, a legtöbb helyen már darabárasak a fenyőfák, így nem kell méregetni a kiszemelt példányt.

Sebestyén Hajnalka

Évről évre egyre többen választanak Nordmann-fenyőt karácsonyra

Forrás: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

A december hangulatához, az ünnepváráshoz hozzátartozik a fenyőfa vásárlása. A legtöbben már megvették, de mindig akadnak olyanok is, akik az utolsó napokra hagyják. Választék még mindig van, bár válogatni már kevésbé lehet. Megnéztük, hogy Kecskeméten milyen kínálat várja a vásárlókat.

A hipermarketeknél előrecsomagolt fák vannak, kedvezőbb áron, de ezekből csak néhányat bontanak ki a vásárlók kedvéért. 

Talán éppen ezért napjainkban is sokan választják a fenyőfaárudákat, ahol teljes pompájukban láthatók a fenyők, így a választás sem lutri.

Jávorka Endre hosszú évek óta kínálja a fenyőket Kecskeméten, a Széchenyivárosban, a Budai út mellett. Arra kértük, ossza meg tapasztalatait az idei szezonnal kapcsolatban. – A Nordmann-fenyők népszerűsége töretlen, folyamatosan nő, évről évre többen választják. Kínálok magyar és dán Nordmannt egyaránt. Sokan kérdezik, mi a különbség közöttük. A dánnak más a levélzete, és korábban kivágják, mint a magyart. Ugyanakkor a dánok között vannak prémium minőségűek is, melyek igaz, hogy drágábbak, de sokkal mutatósabbak is – részletezte Jávorka Endre, majd egy érdekes tapasztalatról adott számot.

– A Nordmann mellett némileg csökkent az ezüst és a luc iránti kereslet. A feketefenyőt viszont ugyanannyian keresik, mint eddig. A földlabdások iránt minden évben sokan érdeklődnek, az ezüstök és a Nordmannok egyaránt kedveltek. Az utóbbi években szembetűnő, hogy visszatérnek azon régi vásárlóim, akik korábban átváltottak műfenyőre. A világhálón azonban nagyon sok tanulmány, kutatás foglalkozik azzal, hogy a műfenyő gyártása, későbbi kidobása mennyire szennyezi a környezetet. Talán ennek hatására, de szép lassan visszatérnek a régi vevők, akik ismét élő fenyőt kérnek. 

A környezettudatosság jegyében, ha tehetik, akkor földlabdásat vesznek, hiszen ezt később kiültethetik. Ha lakásban laknak, akkor vágott fenyőt visznek az ünnepekre 

– összegezte tapasztalatát, majd az árakra tért át.

– Az árak idén egy kicsit emelkedtek, de inkább csak a nagyobb méreteknél. Mi minden fát darabáron adunk, már nem méregetjük. Átlagosan elmondható, hogy a Nordmann métere 6000 forint, az ezüst- és a feketefenyőé 4500–5000 forint, míg a luc 4000 forint. A legtöbb vásárló egyébként az ezüstnél és a lucnál az 1,5–1,8 métereseket keresi, nagyobbat már kevesebben. Régen a 2–2,5 méteres ezüst és luc volt a legkeresettebb, ma már inkább ugyanannyi pénzért egy kisebb Nordmannt vesznek. A Nordmannból viszont a nagyokat is viszik, nemcsak a kicsiket és közepes méretűeket. A levágott ágakból készült csokrok 500 forintba kerülnek, ezeket asztal- vagy ajtó­dísznek készítik el, illetve a temetőkbe a sírokra helyezik – tette hozzá.

A járványhelyzetben idén kicsik másképp viselkedtek az emberek.

 – Tavaly nagyon hamar megvették a fenyőfákat, idén sokkal jobban szétoszlik a tömeg. Jellemzően azonban a hétvégéken volt a csúcs. Többen kérik a futárszolgálatot és házhoz vitetik a megvásárolt fákat. A fenyőhotelünk, azaz a kifizetett fák tárolása hosszú évek óta népszerű. Ezt idén is sokan kérték, akárcsak a fák talpba faragását – mondta végezetül Jávorka Endre.

Fenyőfák átlagos ára

FajtaMéterár
Nordmann-fenyő6000 Ft
Ezüstfenyő4500-5000 Ft
Feketefenyő4500-5000 Ft
Lucfenyő4000 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában