Pódiumbeszélgetés

2021.12.17. 10:43

Kétszáz éves fákat akarnak megmenteni Halason

Pódiumbeszélgetést szervezett a művelődési központban a Hazatalálás Baráti Kör és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság a kiskunhalasi strandon tervezett beruházás kapcsán érintett több mint kétszáz éves kocsányos tölgyek megmentése érdekében.

Pozsgai Ákos

A halasi művelődési központban rendezték a pódiumbeszélgetést.

Fotó: POZSGAI AKOS

Azt követően indított helyi mozgalmat a Hazatalálás Baráti Kör, miután kiderült, hogy a halasi strandon tervezett közel huszonhárommilliárd forintos fejlesztés során az új városi uszoda épülete helyén öt, több mint kétszáz éves kocsányos tölgyfa jövője vált bizonytalanná. 

Dr. Kovács Tibor természetvédelmi szakértő, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság elnöke szerint a beruházót kötelezettség terheli a fák védelmére, kiváltképp, ha azok valamilyen védettség alatt állnak. Kiemelte továbbá, hogy a fák a helyi életközösség részei, a halasiak érzelmileg is kötődnek hozzájuk, azon túl, hogy számos madárfaj fészkel rajtuk és rengeteg apró élőlény számára biztosít élőhelyet. 

Tóth „Fasordoki” Zsolt favizsgáló és faápoló szakmérnök elmondta, hogy a fák életben maradását előnyben kell részesíteni, a védettség alatt álló fák esetében ez különösen fontos, szabványelőírások óvják a védett fákat az építési területen. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a halasi kocsányos tölgyek esetében a tervező figyelmen kívül hagyta az előírásokat.

Védettség alatt állnak a tölgyek

Bús József, a kiskunhalasi Hazatalálás Baráti Kör alelnöke kiemelte, hogy a tölgyfák védelmezői éppúgy támogatják és szeretnék a húsz éve tervezett sokmilliárdos halasi strandberuházás megvalósulását, mint az önkormányzat, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a korábbi ígéretek ellenére nem egyeztetettek a civil természetvédőkkel a fák sorsáról. Értetlenségének adott hangot annak kapcsán is, hogy kaphatott bármilyen engedélyt a beruházás úgy, hogy közben védettség alatt álló fák állnak az építési területen. Lázálomnak nevezte a fák tervezett átültetését, szerinte sokkal olcsóbb és egyszerűbb lenne átrajzolni a beruházás terveit egy papíron, mint sok tízmillió forintért átültetni a tölgyfákat, ami számos szakértő egybehangzó véleménye szerint a fák szinte biztos pusztulásához vezetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában