Galériával/Videóval

2021.12.10. 11:25

Jó eredménnyel vizsgáztak az orgoványi tűzoltók

Kigyulladt az orgoványi Bodza bölcsőde melegítő konyhája szerda este - ez volt az Orgoványi Önkéntes Tűzoltóság éves minősítő gyakorlatának alapszituációja. A gyakorlat forgatókönyve szerint a tűzből öt gyereket kimenekítettek és egy személy eltűnt. Az Orgoványi Önkéntes Tűzoltók két vízsugárral oltották el a tüzet, egy másik csoport pedig felkutatta az eltűnt, sérült személyt és kihozta a füsttel borított épületből.

Horváth Péter

Szerdán tartották az orgoványi önkéntes tűzoltók minősítő vizsgáját Fotó: Horváth Péter

Az orgoványi egyesület 2016-ban a megyében elsőként kapta meg a jogot arra, hogy egyesületként is önállóan avatkozzon be a tűzesetek és műszaki mentések során. Ezt a jogot évenként, sikeres minősítő vizsga után tarthatják meg. Az értékelést a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakembere végzi, igen szigorú szempontok alapján. A gyakorlaton az egyesület teljes létszámban részt vett, egy fecskendővel és egy vízszállító járművel.

Szabó Zsolt, az egyesület tűzoltó parancsnoka a sikeres minősítő vizsga után elmondta, hogy minden évben arra törekednek, hogy az év minden napján 24 órában ügyeletben legyenek és bármikor beavatkozzanak. Az állomány abból vizsgázott, hogy a szakképesítésnek megfelelően kezeli-e a rábízott erőeszközöket és egyéb szakfelszereléseket, a tömlőket, légzőkészüléket, illetve időben megtalálják és kimentik-e a sérült személyt. Mindez nem okozott gondot az évek óta összeszokott csapatnak, szokás szerint idén is jó eredménnyel vizsgázott az orgoványi egység, akik közül többen is hivatásos tűzoltók.

Szabó Zsolt a gyakorlat nehézségeként említette, hogy egy nagyon kicsi helyiségből kellett kihozni a sérültet, és nem volt könnyű a mentő hordágyat megfelelő pozícióba fordítani a szűk helyen. 

A minősítés eredményeképp az egység továbbra megtarthatta a jogot az önálló beavatkozáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában