Budapest

2021.12.08. 10:50

Halasi csipkét kapott ajándékba Karikó Katalin

Halasi csipkét kapott Karikó Katalin, Széchenyi díjas kutató biológus a Kossuth Rádió szerkesztő-riporterétől. A kiskunhalasi születésű Nagy Margit egy hosszabb rádióinterjút készített a kutatóval, ennek során Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió Csatornaigazgatóság igazgatójának társaságában adta át a Halasi Csipke Közalapítvány ajándékaként, a medálba foglalt margaréta csipkét és egy Csipke albumot.

Pozsgai Ákos

Fotó: MTI

Nagy Margit a tudományos munkájáról, a családról és a közelgő karácsonyi ünnepekről beszélgetett a biokémikus professzorral. Az interjú hétvégén a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorban hangzik el.

Rédei Éva, a Halasi Csipkeház igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a Halasi Csipke Közalapítvány kérte fel a kiskunhalasi származású rádióriportert, hogy adja át a város ajándékát Karikó Katalinnak, aki, mint kiderült ismeri a Halasi csipkét, de amikor megtudta a korábbi megajándékozottak nevét, azt válaszolta, hogy „az elmúlt időszakban olyan hírességekkel került egy listára, amit sosem gondolt volna”.

Nagy Margit, a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere volt az, akinek a világon elsőként sikerült közös interjúban megszólaltatnia dr. Karikó Katalint, dr. Szabó Gábort, dr. Boros Gábort és dr. Pardi Norbertet – a négy magyar tudóst, akiknek kutatásai alapján fejlesztették ki a Covid-19 elleni két legígéretesebb védőoltást. A tavaly novemberben készített interjút számos külföldi sajtóorgánum is átvette.

„Amikor megkerestem Katalint, elárulta nekem, hogy nem szeret nyilatkozni a sajtónak, de a téma komolyságára való tekintettel kivételt tesz. Látja, hogy sokan bizalmatlanok a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban, illetve vannak olyanok is, akik egyáltalán nem veszik komolyan a kialakult járványhelyzetet” – nyilatkozta korábban Nagy Margit a hirado.hu-nak.

„Az interjút megelőzően Skype-on keresztül beszélgettünk és kiderült, hogy több közös van bennünk, mint gondoltuk volna. Mind a ketten például a Szegedi Tudományegyetemen tanultunk, sőt, kiderült, hogy a ’80-as évek közepén egymással szomszédos utcában laktunk – én egyetemista voltam, ő pedig már, mint kutató dolgozott az egyetemen. Talán ezek a közös pontok voltak azok, amik feloldották Katalin interjúval kapcsolatos aggályait” – tette hozzá a Kossuth Rádió riportere, aki szülővárosban, a kiskunhalasi mobil járványkórházban folyó életmentő munkáról is több rádiós anyagot készített már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában