Vizsgálat

2021.12.30. 11:20

Górcső alá vette az óvodákat is az ÁSZ a Bács-Kiskun megyei ellenőrzése során

A megyében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 175 önkormányzati intézményt vizsgált meg a szabályszerű működés és gazdálkodás szempontjából. Úgy találták, 69-nél csökkent a kockázat, 58-nál viszont nőtt, míg 97-nél nem alacsony, hanem közepes vagy magas szintű.

Hraskó István

A bölcsődék, óvodák, művelődési házak, színházak mellett vizsgálták a könyvtárakat is

Forrás: Hraskó István

Az ÁSZ közlése szerint 2021-es ellenőrzésük kiterjedt például arra, hogy az intézmény rendelkezik-e olyan lényeges dokumentumokkal, mint szervezeti és működési szabályzat, számviteli politika, pénzkezelési rend, az ajándékok, egyéb előnyök elfogadásának szabályozása, a beszerzések szabályozása, a közérdekű bejelentések, panaszok kezelésének eljárásrendje, aláírásminták nyilvántartása. Az értékelő pontozás során figyelembe vették, az intézmény a kért adatokat hiánytalanul rendelkezésre bocsátotta-e, és hogy miként reagált a számvevőszéki figyelemfelhívó levelekre, kellő együttműködést tanúsított-e. Vizsgáltak bölcsődéket, óvodákat, könyvtárakat, művelődési házakat, színházakat, múzeumokat, szociális intézményeket egyaránt. 

A jelentésből kiderül, a tanácsadást megelőzően alacsony kockázatúnak a 175 intézmény közül 33-at tartottak, közepesnek 99-et, magas kockázatúnak 38-at, kiemelten magas kockázatúnak pedig 2-t (Császártöltési Idősek Otthona és Orgoványi Művelődési Ház). Az intézkedést követően nőtt az alacsony kockázatú intézmények száma, már 75 van belőlük. A jelentésből az nem derül ki, a vizsgálat után miként változott meg a kiemelt kockázatú intézmények száma. 

Az Állami Számvevőszék szerkesztőségünknek küldött közleményében kiemelte, tanácsadásuk eredményeként a megyében található önkormányzati intézmények közül 69-nél a vezető már intézkedett az integritást biztosító alapvető feltételek megerősítése, illetve kiépítése érdekében. Ezeknek az intézményeknek javult az integritása, erősödtek a csalásmentes működés feltételei. 

Azonban további cselekvés szükséges 82 intézménynél, mivel vezetőik az ÁSZ jelzésére nem, vagy csak részben intézkedtek. 

Tizenkét intézmény vezetője a jogszabályi előírásokon túl további erőfeszítéseket is tett a csalásmentesség erősítése érdekében, felismerte olyan kontrollok indokoltságát, amelyet törvény nem ír elő, így hozzájárult a korrupcióval szembeni védettség megszilárdításához – hangsúlyozta az ÁSZ. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában