dávod / hercegszántó

2021.11.05. 16:43

Rehabilitálták a védett madaraknak otthont adó tavakat

Befejeződtek a dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak élőhely-rehabilitációs munkái. A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Program keretében valósult meg 300 millió forintos költségből.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Az ünnepélyes projektzárást péntek délelőtt tartották, amelyen részt vett Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyéért felelős államtitkára, Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint Varga Gábor hercegszántói polgármester és Hirtenberg János Sándor dávodi polgármester.

Az eseményen elhangzott, hogy a dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak különleges jelentőségű természetvédelmi területek, ahol számos növény-és állatfaj talált otthonra, mint például a vörös gém, törpe gém, kis kócsag, réti sas vagy a barna kánya. A karapancsai erdőtömbben található tavak jelentősége azért is különleges, mert ilyen nagy vízfelületek egy zárt erdőtömbben nagyon ritkák.

A 300 millió forintos projekt a műtárgyak felújítását, a csatornák, tavak kotrását biztosította, valamint azt, hogy a Földvári-tó tóegységeinél bioremediációs kezelésekre kerülhetett sor.

A hármas tóegység biológiai állapotának javításának eredményeként a lágy iszap vastagsága 5-10 centiméterrel csökkent, és a tó biológiai állapota javult. A kiviteli terveknek megfelelően 3275 köbméter iszap kotrása valósult meg a Dekasa-csatornán. A vízkormányzás biztonságossá tétele érdekében felújítottak 9 darab műtárgyat, melyek segítségével a tavak vízellátása külön-külön is szabályozható, ha megfelelő a vízszint.

A projekt keretében megvalósult a hercegszántói erdei tömb meghatározó tájképéhez tartozó erdei tavak ökológiai állagmegóvása és vízutánpótlásának középtávú megoldása. Az 1-es számú erdei tó esetében 1578 köbméter iszapkotrást végeztek el. A tóegységnél újra nyílt vízi folt alakult ki, melynek segítségével lehetőség nyílik a biodiverzitás növekedésére.

– Mi itt a Bácskában, az elmúlt évszázadok alatt megtanultuk óvni és tisztelni a bennünket körülvevő természeti környezetet. Apáinktól, nagyapáinktól azt tanultuk, hogy nem csak csodálni kell a Gemenc páratlan szépségét és gazdagságát, hanem vigyázni is kell rá.

A ma átadott élőhely-rekonstrukció éppen azt a célt szolgálja, hogy a természeti értékeket megőrizzük és továbbadjuk gyermekeinknek, unokáinknak

– hangsúlyozta köszöntőjében Zsigó Róbert államtitkár. Hozzátette: manapság divatos lett a környezetvédelemről beszélni, véleményt mondani. Ebben a helyzetben bizony fontos, hogy példát tudjunk mutatni. Mint mondta, az elkészült fejlesztés is ilyen példa lehet. Az államtitkár egyúttal megköszönte mindenkinek a munkáját, akinek része volt abban, hogy ezeket az élőhelyeket megőrizhessük a jövő számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában