galériával

2021.11.26. 13:55

Virtuális tantermet avattak a jánoshalmi iskolában

Forradalmasíthatja a hazai agrárszakképzést a Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban csütörtökön átadott új virtuális tanterem.

Pozsgai Ákos

a20211126_virtualis_tanterem_avato_janoshalma_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

Forradalmasíthatja a hazai agrárszakképzést a Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tegnap átadott új virtuális tanterem, amely az Agrárminisztériumtól kapott 236 millió forintból valósult meg a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által elindított K+F projekt keretében.

Ez az első olyan technológia, amit élesben egy iskolában kezdenek el használni – hangoztatta Jekler Balázs, a projektet készítő PIX VR Training Kft. ügyvezető igazgatója a virtuális tanterem ünnepélyes átadóján.

Szerinte az új technológia komoly jelentőséggel bír majd a hazai szakoktatásban, amit jelentősen át fog alakítani és meg fog újítani.

Elmondta továbbá, hogy a technológia egyik legnagyobb előnye, hogy az oktatás helytől és időtől függetlenül bárhol és bármikor alkalmazható, akár járványhelyzetben is.

Bárhol és bármikor alkalmazható az új technológia
Fotó: Pozsgai Ákos

Hozzátette: éppen ezért olyan tereket is le lehet képezni a használatával, amelyek a valóságban veszélyesek, vagy ahol drága és kivitelezhetetlen lenne az oktatás. A tréningek programozói tudás nélkül, csupán a mozdulatsorok elvégzésével összeállíthatók az oktatók által. Később pedig gyorsan módosíthatók, igény alapján testre szabhatók – részletezte a szakember.

Taskovics Péter, a Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója szerint a virtuális valóságfejlesztés a mezőgazdasági oktatásban egy olyan lehetőség, amely ugyan nem helyettesíti a gyakorlati munkavégzést, de a digitalizáció bekapcsolásával lehetőséget biztosít arra, hogy olyan munkagépekkel is gyakorolhassanak a diákok, amelyek a valóságban nem állnak a rendelkezésükre.

– A technológia nemcsak egy új eszköz az oktatók kezében, hanem egy olyan megoldás is, amely a tanulók számára is vonzó tanulási formát jelent majd. Magyarországon a jánoshalmi diákok lesznek az elsők, akik ilyen eszközökkel fognak tanulni – hangsúlyozta az iskola­igazgató.

Szinay Attila, az Agrármisztérium közigazgatási államtitkára szerint a most átadott tanterem már a jövőt jelenti.

– Azzal, hogy megjelent ez az oktatási technológia a jánoshalmai intézményben, egy olyan tudásanyagot ad az itt tanuló fiatalok számára, amely később a munkaerőpiacon komoly előnyt jelent majd a számukra – jelentette ki az államtitkár. Hozzáfűzte: abban bízik, hogy ez a 236 millió forintból megvalósult beruházás csak az első állomás és egyre több agrárszakképző intézményben fognak majd találkozni hasonló virtuális tantermekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában