művészet

2021.11.12. 11:25

Tóth Sándor fotói mostantól a kecskeméti értéktárat gazdagítják

Tóth Sándor, a Petőfi Népe egykori fotósa és munkássága bekerült a Kecskeméti Települési Értéktárba. Kecskemétről készült fotói ma már a város történelmének fontos részét képezik. Jelentős részét digitalizálta a megyei könyvtár, így bárki megtekintheti a világhálón.

Sebestyén Hajnalka

Tóth Sándor fényképeit a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár folyamatosan digitalizálja

Fotó: Banczik Róbert

Tóth Sándort a középkorosztály és az idősebb generáció még jól ismeri, hiszen évtizedeken át rótta a megye településeit és örökítette meg a jelentős eseményeket. Az újság hasábjai mellett kiállítások sokasága hirdette kiváló munkásságát. Az idén 86. születésnapját ünneplő Tóth Sándor ma már Ballószögön, az Aranykor Nyugdíjas Otthonban él, jól megérdemelt pihenését tölti a munkás évek után.

Sanyi bácsi, ahogyan sokan hívják ma is, 1935-ben született Tiszakécskén. Eredetileg vegyésznek készült és a fényképezésre sokáig csak hobbiként gondolt, bár a fotózásba szinte beleszületett, mivel a nagynénje mellett, aki Tiszakécske jó nevű fényképésze volt, szinte észrevétlenül tanulta meg a fotográfusszakma minden fortélyát.

A Petőfi Népénél az ötvenes évek végétől egészen 1993-ig dolgozott, amikor is nyugdíjba vonult. A fotórovat vezetője, képszerkesztője volt.

A Kecskeméti Értéktárba Lángné Nagy Mária, a Hírös Agóra frissen nyugdíjba vonult kulturális vezető munkatársa terjesztette fel. Az ajánlásában kitért munkásságára. Ebben kiemelte: Tóth Sándor fényképei kiválóan dokumentálják, ahogy Kecskemét a 20. század második felében a mezővárosi hagyományokkal rendelkező középvárosból a megyeszékhellyé válást követően, hogyan alakult át a korszak lenyomatait is magán viselő nagyvárossá.

Munkásságát részletezte is. Tóth Sándor a hírös város életét fél évszázadon át örökítette meg. Művészi igényű fényképein életre kelnek Kecskemét régi és folyton változó arcai. Egy fél század életképei: portrék, ritka pillanatok, egykori öregekkel és fiatalokkal, ballonkabátos, kontyos szépasszonyokkal, pattanásos, iskolaköpenyes kamaszokkal, orosz katonákkal, melósokkal, lekerekített hátú, régi Ikaruszokkal, öreg utcákkal, házakkal, kapualjakkal.

Tóth Sándor fényképeit a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár folyamatosan digitalizálja Fotó: Banczik Róbert

Kecskemétről és Bács-Kiskun megyéről készített fényképeit számos kiállításon és albumban mutatta be. Kecskemét város múltját megörökítő fotóalbuma is megjelent. Fél évszázados tevékenysége alatt több ezernyi fotót készített, melyeken az elmúlt történelmi korszak, a város és a vidék megörökített, pótolhatatlan pillanatai szerepelnek.

Munkásságát 2010-ben Bács-Kiskun Megye Művészeti díjával ismerték el, 2012-ben Kecskemét Város Önkormányzata díszoklevéllel jutalmazta.

Képeiből 2500 darabot a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárnak adott át 2020-ban. A könyvtár folyamatosan digitalizálja és a Digitális világunkban teszi közkinccsé. Tóth Sándor munkásságát az Értéktár Bizottság egyhangúlag támogatta, és felvette a Település Értéktár kulturális örökség szakterület szerinti kategóriába.

Sanyi bácsi elmondta: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy beválasztották az értéktárba. Az erkölcsi elismerés jólesik neki. Az elmúlt másfél év számára sem volt könnyű, a bezártság, a járványhelyzet az ő hangulatát is befolyásolta, bár elárulta, nem fél, és a jó kedélye megmaradt. Szereti felidézni a régmúlt eseményeket.

Ma is ugyanúgy mesél 30–40–50 évvel ezelőtti eseményekről, melyek mintha ma történtek volna. Régi fotóit szívesen nézegeti.

Sajnos már nem fényképez, mely egyre kevésbé hiányzik neki, de vannak napok, amikor szívesen megörökítene néhány pillanatot az idősek otthonában. Nagy örömet jelent számára, amikor adott a lehetőség, és látogatókat fogadhat. A családja mellett régi kollegái és barátai keresik fel időnként. Ezek a percek éltetik és erőt adnak neki a szürke mindennapok után. Szereti nézni a Kecskeméti Televíziót és a Petőfi Népét is, hiszen ezek azok a források, melyek segítik, hogy továbbra is naprakész legyen a Kecskeméten történtekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában