videóval

2021.11.21. 11:17

Több tucat migránst tartóztattak fel az új terepjáróval a csátaljai polgárőrök

A Csátaljai Polgárőr Egyesület a Magyar Falu Program keretében a közelmúltban 5 millió forintot nyert szolgálati jármű beszerzésére, amiből az egyesület egy összkerékhajtású Nissan terepjárót vásárolt, mellyel immár a földutakon is járőrözhetnek a polgárőrök, és november óta több mint 50 migránst tartóztattak fel a nehezen járható terepen.

Horváth Péter

Csátaljai polgárőrség

Fotó: Csátaljai Polgárőr Egyesület

A terepjáró már első munkanapján, a november elején végzett határvédelmi feladatok során jó szolgálatot téve bizonyította, hogy szükség van rá. Krakkó Patrícia, az egyesület ifjú polgárőre arról értesítette szolgálatban levő járőrtársait, Horváth Attilát és Aladics István elnököt, hogy két, idegen nyelven beszélő ember tartózkodik egy vendéglátóhelyen.

A járőrtársak a kiérkezéskor kiderítették, hogy a kurd testvérpár illegális migráns és tovább szeretnének jutni Ausztria felé. A polgárőrök értesítették a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltséget és rendőrök kiérkezéséig feltartóztatták a migránsokat.

Még aznap este hőkamerás megfigyelés közben négy emberre lettek figyelmesek, akik egy sáros mellékútról haladtak a műút felé. A terepjáró tulajdonságait kihasználva a polgárőrök bejutottak oda, ahol gyanús alakokat utoljára látták, de azok addigra elrejtőztek a dús aljnövényzetben.

Ezután a polgárőrök trükkhöz folyamodtak: elhajtottak az autóval, de gyalog visszamentek és folytatták a megfigyelést.

Ez a taktika sikeres volt és pár perc múlva előbújt az első migráns a bozótból, majd hamarosan követték a többiek is. Ekkor a polgárőrök reflektorral megvilágították a csoportot és kivezették a négyfős migráns családot a közeli műútra, ahol a Kirendeltség munkatársai már várták őket.

Múlt hét csütörtökön ismét a terepjárónak köszönhetően nagylétszámú migráns csoportot tartottak vissza a csátaljai polgárőrök. A késő esti órákban a szolgálatban lévő Gábor Ilona, Bódai Zoltán és Aladics István járőr trió felé jelzés érkezett a Határrendészeti Kirendeltség munkatársaitól arról, hogy egy több mint negyven főből álló migráns csoport halad a mélységi területeken.

A polgárőrök az új terepjáróval behajtottak a szállítójármű számára megközelíthetetlen erdős helyszínre, ahol egy 47 migránsból álló csoport pihent. A polgárőrök a Kirendeltség munkatársaival együtt kivezették a csoportot a szállítójármű számára járható útig, majd ott elszállításukig együtt vigyáztak a határsértőkre.

A csátaljai polgárőrök a Magyar Falu Program pályázatán nyertek pénzt az új szolgálati jármű beszerzésére
Fotó: Csátaljai Polgárőr Egyesület

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában