Felső-Kiskunságban

2021.11.25. 12:39

Több figyelmet fordítanak a szakemberek a vörös és a kék vércsék védelmére

Az elmúlt években az aktív szalakóta-védelmi munkák mellett egyre több figyelmet fordítanak a Magyar Madártani Egyesület munkatársai a Felső-Kiskunság vörös és kék vércséinek megőrzésére is. Tapasztalataik szerint a vörös vércsék számára ez a vidék nagyon kedvező, de a fészkelési lehetőségek limitáltak.

baon.hu

Adult hím kék vércse

Forrás: mme.hu

Fotó: Lendvai Csaba

Kisebb számban kék vércsék is élnek errefelé, viszont költésre alkalmas vetési varjú telepből nincs túl sok – írja az mme.hu. Az első kék vércsék számára megfelelő odútelepeket 6-7 évvel ezelőtt helyeztek önkéntesek segítségével, amelyben Szász László munkáját ki kell emeli. Az eredmények a területek egy részén biztató volt. Ismerve a faj állományának ingadozását, kellett várni pár évet az értékeléshez. Az utóbbi időszakban két mesterséges ládákból kialakított telepen alakult ki stabil állomány (4-7 pár, Kunszentmiklós és Apaj környéke), ami területi viszonylatban jónak mondható. Ezek mellett több varjútelep is bővült, amelyek megürült gallyfészkeit szintén előszeretettel használják a kék vércsék. Utóbbiak esetében nincs pontos adat, mivel ezek ellenőrzése sok esetben nem kivitelezhető komoly zavarás nélkül. Néhány magányosan költő párról is volt tudomásuk. Fontos megemlíteni, hogy a kék vércse telepesen költő faj, amelynek bizonyítottan nagyobb költési sikeressége „közösségben”, mint szoliter módon.

Vörös vércse fészekalj leesett tetejű szalakóta odúban
Fotó: Lendvai Csaba / mme.hu

A 2021-es terepszezonban 97 ládát ellenőriztek, amelyben 38 pár vörös vércse és 10-12 pár kék vércse költött. Az eredmények szerint 2-3 kék vércse fióka volt fészkenként, a vörös vércsék 2-5 fiókát neveltek. A vizsgált területen a szoliter vércseládákat jelentős részben foglalták vörös vércsék, bár az idei év kicsit gyengébbnek bizonyult, voltak olyan „bevált” költőhelyek, amelyek idén üresek maradtak. Amikor lehetőség nyílt rá, akkor gallyfészkeket is ellenőrizték.

Érdekességek is akadtak idén, ugyanis egyik vércseládában szalakótapár fogott költésbe. Ez is mutatja, hogy jó táplálkozóhelyeken hiány van a költőodúból. Ennek ellentétére is volt példa, ugyanis 4 helyen tapasztalták, hogy leesett tetejű szalakóta ládában vörös vércsék telepedtek meg.

Kék vércse fiókák
Fotó: Lendvai Csaba / mme.hu
Vércseláda kihelyezés
Fotó: Lendvai Csaba / mme.hu

Az őszi-téli időszak a karbantartásokról szól, amelyet novemberben meg is kezdtek. Újabb telepet fognak kihelyezni Bugyi határában, illetve már bővítették az apaji telepüket. Igyekeznek a régi tönkrement odúkat felújítani, amely anyag és költséghatékony megoldás.

A tavalyi évtől megkezdődtek a színes gyűrűs jelölések is, amelyekből már értékes megkerülések is származtak.

A fenntartási munkákban köszönet illeti Bárdos Imrét, Juhász Imrét és Ócsai Pétert!

A felmérésekben és a gyűrűzésben nyújtott segítséget: Csortos Csaba, Karcza Zsolt, Kenéz Attila, Lukács Kata, Márton Kata, Meszlényi András, Ozogány Kata, Ócsai Péter, Sarlós Dávid, Spilák Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában