galériával

2021.11.19. 06:55

Megszabadul Halas a szemétlerakóktól

Mintegy száznegyven köbméter illegálisan lerakott hulladéktól szabadulhat meg a város az elkövetkezendő időszakban. Az Innovációs- és Technológiai Minisztérium Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű program pályázatán ugyanis 4,3 millió forintot nyert a halasi önkormányzat a lerakók felszámolására – jelentette be Kuris István László alpol­gármester, aki Fülöp Róbert polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót a Határ úthoz közeli volt orosz katonai lőtéren.

Pozsgai Ákos

a20211116_tisztitsumegorszagot_halas_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A sajtótájékoztató helyszínének kiválasztása nem volt véletlen, hiszen az elmúlt évtizedek alatt rengeteg szemetet helyeztek el engedély nélkül ezen a területen is, amelyet több alkalommal megtisztított már az önkormányzat az itt felhalmozódott mindenféle hulladéktól.

Terepszemlét tart az egyik illegális szeméttelepen Kuris István László alpolgármester, Fülöp Róbert
polgármester és a Halasi Városgazda Zrt. egyik munkatársa, Vincze Bálint (balról jobbra)
Fotó: Pozsgai Ákos

Kedd délelőtt a Városgazda Zrt. egy külön brigádja jelent meg a területen munkagépekkel, és megkezdték azoknak a gumiabroncsoknak az összegyűjtését és elszállítását, amit szintén illegálisan helyeztek el ismeretlenek ezen a területen.

A város önkormányzata idén tavasszal egy alapítványon keresztül tudott elsőként csatlakozni a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű programhoz, akkor tizenöt, szeméttel és építési törmelékkel telepakolt illegális hulladéklerakó felszámolását tudták megoldani. Most az önkormányzat közvetlenül nyert a minisztérium pályázatán 4,3 millió forintot, amiből mintegy száznegyven köbméternyi illegálisan lerakott szemetet tudnak összegyűjteni és elszállítani három nagyobb területről. Az egyik a Határ úti volt katonai lőtér, a többi terület a Keceli úton évekkel ezelőtt felszámolt és rekultivált szeméttelep környékén található, ahol építési törmeléket és háztartási vegyes hulladékot egyaránt elhelyeztek – mondta el Kuris István László.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az alpolgármester kitért arra is, hogy a volt lőtér területét szeretné az önkormányzat hosszú távon hasznosítani, jelenleg engedély nélkül használják a krosszmotorosok és a biciklisek sportolásra. A közel­jövőben helyszíni bejárással egybekötött találkozóra hívják a sportolókat, hogy együtt keressék a megoldást arra, miként lehet minimális anyagi befektetéssel a területet alkalmassá tenni, hogy engedéllyel hódolhassanak szenvedélyüknek az érintettek.

Fülöp Róbert polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt tizenöt-húsz évben százmilliós nagyságrendű összeget költött az önkormányzat az illegális hulladéklerakók felszámolására, részben kormányzati, részben pedig saját forrásból. Szerinte ezt az összeget különböző fejlesztésekre és beruházásokra is költhette volna a város, ha mindenki a jól kialakított és megfelelően működő hulladékszállítási rendszert venné igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában