galériákkal

2021.11.23. 13:55

Jelentős turisztikai fejlesztések valósultak meg Petőfiszálláson

Két, turisztikai szempontból is jelentős fejlesztés valósult meg az elmúlt hónapokban Petőfiszálláson, melyek ünnepélyes átadását hétfőn tartották. A település határában található, közel százéves iskolaépületben kialakított turisztikai központtal és a falu központjában található műemlék jellegű vasútállomáson létrehozott vasúttörténeti kiállítással gazdagodott a település.

Vajda Piroska

Fotó: Bús Csaba

Az átadási ünnepség az egykori tanyasi iskolánál kezdődött, ahol megszentelték az udvaron felállított keresztet és megnyitották az iskola tantermeiben kialakított turisztikai kiállítást, a kápolnát és a Pálosszentkúti Mária Múzeumot. Szász János polgármester elmondta, a helybéliek régi vágya valósult meg azzal, hogy a település tizenkét egykori tanyasi iskolája közül sikerült egyet megmenteni és új célokra hasznosítani. A több mint százéves iskolaépületet az önkormányzat a Kalocsa-Kecskeméti érsekséggel és a Magyar Pálos Renddel közösen vásárolta meg és újította fel.

Fotó: Bús Csaba

– Petőfiszállás az ország második legnagyobb tanyás térsége, közel 7 ezer hektáron terül el. A falu lakosságának több mint hatvan százaléka a tanyavilágban él. A tanyasi emberek életminőségének javítását is szolgálja ez a fejlesztés – fogalmazott az átadáson Száz János polgármester.

Hozzátette, fontosnak tartják a település helyi értékeinek bemutatását, a régi hagyományok újraélesztését, ezért is állítottak keresztet és harangot az iskolaudvaron. A tantermekben berendezett kiállítás során a látogató megismerheti Petőfiszállás és a szentkúti kegyhely történetét, természeti értékeit, helyi értékeit és Petőfi Sándor helyi kötődéséről is olvashat.

Bartos Mónika miniszteri biztos az átadáson arról beszélt, hogy ezek a több mint száz éves falak is azt bizonyítják, hogy lehet a romokból jövőt építeni. Mint mondta, a múlt, a jelen és a jövő találkozik ebben a régi iskolaépületben.

A felújított létesítményt Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke áldotta és szentelt meg. Ezt követően a program a falu központjában található műemlék jellegű vasútállomáson létrehozott vasúttörténeti kiállítás átadásával folytatódott. Itt Szász János polgármester elmondta, a fejlesztés az önkormányzat és a vasúttársaság együttműködésével jött létre. A vasútállomás megmentését szolgáló kezdeményezés több mint négy éve indult, azóta a vasúttársaság tulajdonában lévő ingatlanok önkormányzati kezelésbe kerültek és azokat közcélokra, többek között vasúttörténeti kiállítás létrehozására hasznosítják.

Fotó: Bús Csaba

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, fontosak az ilyen helyek, ahol kézzelfogható kapcsolatba kerülhetünk az emlékeket hordozó tárgyakkal. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyfolytában változó magyar vasút története nemhogy nem zárult le, hanem egyre elevenebb. A MÁV a mindenkori igényekhez folyamatosan alkalmazkodva, átalakulva és megújulva egyre jelentősebb társadalmi tényező.

– Mint ismeretes 2010-ben egy tönkrement vasúti rendszert örököltünk meg. Az azóta eltelt évek során a magyar vasút igen komoly fejlődésen ment keresztül. A hazai vasút megújítását 2010 után egységes jogszabályokkal, korszerű utasbarát fejlesztésekkel, ésszerű szervezeti átalakításokkal és a korábban bezárt vasútvonalak újranyitásával segítette elő a kormány.

Mindig fontosnak tartottuk a vasútnál a létszám, a bér és a vasút színvonalának fejlesztését, a társadalom megítélésének javítását.

Az elmúlt évtized lehetővé tette, hogy a magyar vasutas társadalom kiegyenesítse a derekát – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: a Volánbusz MÁV csoportba való integrálásával az ország legnagyobb közösségi szolgáltatója és munkáltatója lett, hiszen mintegy 55 ezer munkavállalónak ad kenyeret a MÁV-Volán csoport. Fónagy János ünnepi beszédében hangsúlyozta, a kormány elkötelezett a vasúti közlekedés fejlesztése mellett. Azért, hogy az egyre jelentősebb teherszállítási igényeknek egy nemzeti vasúttársaság eleget tudjon tenni

a kormány a jövőben mintegy 6 ezer milliárd forintos vasútfejlesztést tervez.

Ebből a gördülő állományra csaknem kétezer, a közlekedési infrastruktúrára mintegy négyezer milliárd forintot szánnak. Ezek a fejlesztések nem csak az utasok kényelmét, a megrendelők szállítási igényeit, hanem a vasúti dolgozók munkakörülményeinek javítását is szolgálják. Elmondta még, hogy sok évtized után újraélesztették a magyar vasúti járműgyártást, amely régi fényét visszanyerve, nemzetközileg is elismertté vált. Célunk nem más, hogy a vasút visszanyerje méltóságát és erejét – összegezte a petőfiszállási átadáson az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában