knp

2021.11.10. 15:46

Fokozottan védett, sérült hegyvidéki baglyot mentettek Baján

Áramütést szenvedett egy uráli bagoly Baja mellett szombaton. Ez a bagolyfaj a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága szerint most először jelent meg Bács-Kiskun megyében.

Várkonyi Rozália

A természetvédelmi őr érkezéséig biztonságos helyen helyezte el a madarat a megtaláló. Fotó: Tamás Ádám

Egy helyi vadász találta meg a sérült állatot nem messze egy középfeszültségű vezetékszakasztól szombaton. Miután biztonságba helyezte, értesítette a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportján keresztül Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát, a természetvédelmi őr pedig beszállította a Szegedi Vadasparkba további vizsgálatokra és gyógykezelésre. Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója elmondta, hogy a bagoly egészségi állapota kielégítő, a szárnya sérült meg. A röntgenvizsgálat traumás elváltozást nem mutatott ki, a vizsgálat alapján a sérülés oka áramütés volt. 7-10 nap múlva lehet arról biztosat mondani, szabadon engedhető lesz-e – írja a knp.hu.

A természetvédelmi őr érkezéséig biztonságos helyen helyezte el a madarat a megtaláló. Fotó: Tamás Ádám

Az uráli bagoly hegyvidéki faj, ezért is ez az első adat arról, hogy Bács-Kiskun megyében észlelték, alföldi megtelepedése nem is várható. Baján feltehetően egy fiatal, kóborló példány járt. A macskabagolyra hasonlít, de valamivel nagyobb méretű. Hazánk második legnagyobb termetű bagolyfaja, csak az uhu előzi meg méretben. Testhossza 50-59 centiméter, szárnyfesztávolsága 110-125 centiméter, de testsúlya mindössze egy kilogramm körüli. Feje kerek, szemei feketék, arca világos szürkésbarna, csőre sárga vagy narancsszínű. Nincsenek tollfülei, mint az uhunak.

Magyarországon elsősorban az öreg, odvas fákban bővelkedő középhegységi erdőkben fészkel, elsősorban a Zemplénben, Bükkben és a Mátrában. Állományát 160-280 párra becsülik a szakemberek, erősen függ az erdei rágcsálók gradációjától. Mint kiderült, szívesen elfoglalja a kihelyezett költőodúkat, vagy egerészölyv, holló gallyfészkét is. Fiókáit igen agresszíven védelmezi, ilyenkor nem tanácsolják, hogy a közelébe menjünk, mert akár az emberre is rátámadhat. Március-május között, ha hegyvidéki öreg erdőben járunk és esetleg bagolyfiókát talál a földön, jobb ha meg sem közelítjük, így elkerülhetjük a bagoly támadását.

Az uráli bagoly hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Hazánk második legnagyobb termetű bagolyfaja
Fotó: Tamás Ádám

A KNPI működési területén rendszeresen gyűjti az adatokat a középfeszültségű vezetékeken történő madárpusztulásokról, ezeket az eseteket mindig továbbít az áramszolgáltató felé is, ezáltal jelezik, hogy melyek azok a szakaszok, amelyek különösen veszélyesek és intézkedést igényelnek. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. technológusai madárvédelem területén évek óta együttműködnek az igazgatóság munkatársaival. Nem kevés fejtörést és egyeztetést igényel a komplett szabadvezetéki szakaszoknál a hatékony madárvédelmi megoldások kidolgozása és megvalósítása. Az elmúlt években több szakaszon is végeztek már madárbarát beavatkozásokat, de még sok vár átalakításra.

A közleményből kiderül még az is, hogy az MVM Démász Áramhálózati Kft. a közelmúltban jelentős összeggel, több millió forinttal támogatta a Szegedi Vadaspark vadállatmentő tevékenységét, melyet az intézmény röntgengép vásárlására fordított. Ez nagy segítséget jelent a nemzeti parkokkal együttműködésben végzett madármentésben, amelyben a lakosság segítségére is számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában