segítségre van szükségük!

2021.11.26. 17:25

Bénult fiával együtt maradhat fedél nélkül a ladánybenei családanya

Hegyeshalmi Ágnest – ahogy mondani szokták – a sorsa bevitte az erdőbe, a szó szoros és átvitt értelemben egyaránt. Az ötgyermekes édesanya évek óta a ladánybenei erdő mélyén álló, lepusztult, bérelt tanyán él gyermekeivel, köztük bénulástól szenvedő fiával és kétéves unokájával. Ahonnan most menniük kell, és pénz és segítség híján az utcára kerülhetnek.

Horváth Péter

Hegyeshalmi Ágnesnek (jobbra) és családjának költözni kell

Fotó: Horváth Péter

Ágnes hat éve került Ladánybenére, oda ment férjhez, majd a fájdalmas kapcsolatot követő válás után volt férje utcára tette, és ügyvédi segítséggel mindenét elvették. Éheztek és nélkülöztek, az albérletet nem tudták megfizetni, míg végre rátaláltak az erdő mélyén álló, 15 éve lakatlan tanyára, ahol elfogadható bérleti díjért cserében meghúzták magukat, azzal a feltétellel, hogy lakhatóvá teszik. Mindent maguk cseréltek ki rajta, lakható állapotba hozták, közben Ágnes dolgozni kezdett, hogy talpra álljanak. Egy helyi pékségben kapott állást, ahol három műszakban, kézzel készítette a pékárukat.

– Napi 16 órát dolgoztam, hogy egyenesbe hozzam a családot, végre volt mit ennünk és fedél került a fejünk fölé – mondta Ágnes, aki szorgos munkaerő volt. Épphogy, de megéltek, ám nem sokáig tartott az enyhülés: Ágnes kezének ízületei tönkrementek a rengeteg kézzel végzett munka miatt, egyre kevesebbet tudott dolgozni, így a pénz is kevesebb lett. Eddig 17 alkalommal műtötték a letapadó izmoktól, gyulladt ízületektől görcsbe merevedő kezeit, és az orvos határozottan eltiltotta a kézzel végzett munkától. A szükség mégis visszahajtotta munkahelyére, és az első műtétek után még iszonyú fájdalmak között dagasztotta a tésztát, de teljesítménye csökkent, ezért főnöke megvált tőle. Közmunkára fájdalmai miatt nem tud menni, és rendszeres műtétekre szorul, hogy még valamennyire használni tudja a kezeit, de már az egyszerű fogás is nehezére esik, a folyamat vége pedig a kezek teljes bénulása.

Egyetlen bevételük az ápolási díj, mert fia, Maximilien beteg. Polineuropátiának hívják azt a betegséget, amikor az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek károsodnak, ami mozgásszervi problémákhoz, majd bénuláshoz, végül halálhoz vezethet. Ebben szenved Maximilien. Ezt valószínűleg az okozta, hogy a fiú oxigénhiányosan született. Olyan, mintha izomsorvadással küzdene, valamint a szellemi fejlődését is hátrányosan befolyásolta, ami most is hanyatlik, ezért teljes ellátást igényel és nagy fájdalmak között tud csak felállni. Mivel Ágneséket a sors bevezette az erdőbe, Maximilien nem járhat speciális iskolába, mert az iskola autója nem tud bemenni érte, így mindenki házhoz kötött.

Időközben bántalmazó élettársa elől hazamenekült Ágnes 22 éves, életvezetési problémákkal küzdő nagylánya. Mivel a lány a szülést követő egy éven belül ötször költözött, a gyámhivatal Ágnest nevezte ki a most kétéves Hanna nevelőszülőjének.

– Öten élünk itt, szinte a semmiből, és minden teher rajtam van.

A téli tüzelőt lehullott gallyakból fedezzük, de mivel nincs pénzünk, előfordult, hogy egy hónapig nem volt vizünk, nem használhattuk a fürdőszobát, így lányommal ketten babakádban mosdattuk a fiamat.

Elromlott a hűtő, a kályha és a mosógép is, így most kézzel mosok, és nincs pénzünk pótolni a dolgokat – mondta Ágnes, aki úgy gondolta, hogy ennél nincs lejjebb, de tévedett.

Hegyeshalmi Ágnesnek (jobbra) és családjának költözni kell
Fotó: Horváth Péter

– A közelmúltban szólt a főbérlő, hogy eladja a tanyát, ezért mennünk kell. De nincs hova, Ladánybenén nincs albérlet 90 ezer forint alatt, anyaotthonba pedig nem mehetünk a fiam miatt. Aki most bénultan utcára kerülhet – mondta Ágnes könnyek között, hozzátéve, hogy nem palotát akar, csak egy épületet, aminek van négy fala, teteje, ajtaja és ablakai, a többit, még ha fáj is, maga hozzáépíti. Egy jóakaratú tulajdonosban bízik, aki valahol a megyében felajánlja felesleges ingatlanát bérleti díjért cserében, vagy elfogadható áron eladná nekik.

A jelenlegi házat nem vásárolnák meg, mert nem alkalmas Maximilien számára. A fürdőszoba az udvaron van, ahová lassan nem tud átmenni, kerekesszékkel pedig nem lehet áttolni.

– Néha megkérdezik, hogy miként bírom. Ha jön egy autó, félek, hogy a tulajdonos az és mondja, hogy menni kell. Nincs rokon, aki segítsen, a fiam pedig halálraítélt és az utca vár rá. Így már magam sem tudom, hogy hogyan bírom ezt – mondta zokogva az édesanya, majd így folytatta: – Javasolták, hogy adjam intézetbe a gyerekeket. Alkoholista szülők gyereke vagyok, tudom, mi az, amikor lemondanak valakiről. Én megfogadtam, hogy soha nem teszem ezt a gyerekeimmel, akkor inkább vállaljuk a sorsunkat, de együtt maradunk – mondta Ágnes eltökélten.

Ha valaki pénzzel segítene a bajban lévő családon, az a K&H Banknál vezetett 10403129-82515252-55521006 számlaszámon teheti. Ha valaki lakhatással segítene, szerkesztőségünkben jelentkezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában