Kecskemét

2021.11.11. 19:55

A jövő tananyagát tesztelték a technikumba járó diákok

Különleges szakmai órán vettek részt a kandós diákok a napokban. Tesztelhették a jövő tananyagát, melyet az elektromos autók töltési hátterét biztosító szakemberek képzésénél használnak majd Európa-szerte. A tananyag fejlesztését végző nemzetközi munkacsapatban Szabó István kandós tanár is részt vett.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az elektromos autók térhódítása világviszonylatban, így Magyarországon is szembetűnő. A szakmai képzés során nemcsak a járművek gyártásához szükséges szakembereket kell kiképezni, hanem a működtetésükhöz, kiszolgálásukhoz elengedhetetlen, technikai háttért kezelő, karbantartó szakembereket is.

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Technikuma egy nemzetközi projektben vesz részt, amely tananyagot fejleszt az elektromos gépjárművek akkumulátortöltőinek telepítéséhez, üzemeltetéséhez és karbantartásához. Az online, modul rendszerű tananyag alkalmas lesz osztálytermi, távoktatásra, valamint egyéni tanulásra egyaránt.

A nemzetközi pilot projekt által fejlesztett C-EVIL – Az elektromos autók töltői a tanulásban elnevezésű tananyag elkészült, melyet a kecskeméti kandós diákok a napokban teszteltek.

A programon villanyszerelő és elektronikai technikumi tanulók vettek részt.

A részletekről Szabó István kandós angolnyelv-tanár, projektkoordinátor adott számot, aki 2019 óta dolgozik együtt a nemzetközi csapattal.

– A Kandó törekszik arra, hogy a technikai újdonságok az oktatásban is minél előbb megjelenjenek, ezért a tananyag hamarosan beépül a villanyszerelők nappali és felnőttképzésbe. A tananyag használható lesz a villanyszerelő szakemberek tudásának bővítésére a távoktatásban, de egyéni tanulásra is alkalmas lesz – hangsúlyozta, majd áttért a projekt résztvevőinek ismertetésére.

– A projektben hét ország szervezetei vesznek részt: Magyarországról a CAM Consulting Kft. és a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum, továbbá egy-egy középfokú szakképző intézmény Spanyolországból és Romániából, egy holland oktatásszervező vállalkozás, egy török egyetem, egy görög szoftverfejlesztő szervezet és a szlovák–olasz iparkamara. A feladatokat részben közösen végeztük, részben az országok között felosztottuk, a koordinációt a CAM Consulting Kft. végezte Budapestről. A Kandó az angol és magyar nyelven megjelenő dokumentumok elkészítésében vett részt, így a tananyagfejlesztésben, annak módszertani hátterének kialakításában, valamint a tananyag kontakt és online platformon történő tesztelésében. A tananyag, melyhez a megértést ellenőrző kérdéssorok mellett tanári kézikönyv is készül, az angol mellett minden résztvevő ország nyelvén elérhető lesz – tette hozzá.

A tananyag négy modulból áll: Bevezetés (elektromos gépjárművek, akkumulátorok); Telepítés; Karbantartás; Üzemeltetés (management).

– A projektnyitó Budapesten volt 2019 októberében, majd a járvány miatt újabb projekttalálkozóra csak 2021 augusztusában kerülhetett sor Pozsonyban. A járvány miatt új eszközöket és módszereket kellett találni az online együttműködéshez, azonban a nehézségek ellenére a projekt sikeresen teljesíti a vállalt célt, elkészülnek az oktatási dokumentumok. Most tartunk a tesztelésnél a diákok körében. Bízunk benne, hogy a megfelelő minisztériumi engedélyeztetések után a C-EVIL projekt által kifejlesztett tananyag hamarosan a villanyszerelő szakmai oktatás szerves részét fogja képezni – jegyezte meg Szabó István projektkoordinátor.

A tananyag osztálytermi tesztelését Varga Tamás, az online platform tanulói főpróbáját Gubán Gábor oktatók végezték. A tanulók a rendhagyó feladatot érdeklődéssel fogadták, rendkívül aktívak voltak, melyet a teszt során feltett kérdéseikkel is alátámasztottak. Ritkán adódik ugyanis olyan helyzet, hogy egy tananyagot a tanuló értékelheti, hibákat kereshet benne, valamint javaslatokat is megfogalmazhat. A projekt novemberi zárása után a tananyag nemcsak a kandós diákok számára, hanem Európa-szerte elérhetővé válik a szakképzésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában