galériával

2021.10.18. 19:55

Visszakerülnek az evangélisták szobrai a kecskeméti Nagytemplomra

Hétfőn elkezdődött a négy evangélista, Máté, Márk, Lukács és János mészkő szobrának felállítása a kecskeméti Nagytemplom homlokzati párkányára.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Két évvel ezelőtt jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, hogy a kormány 800 millió forinttal támogatja a kecskeméti Nagytemplom felújítását. A tavaly elkezdődött beruházás látványos fázisa volt, amikor leemelték a homlokzati párkányról a négy evangélista, Máté, Márk, Lukács és János szobrait.

A most daruval felemelt szobrok másolatok. Az eredeti, körülbelül 150 éves alkotásokat tavaly júliusban vizsgálták meg és vitték el. Akkor kiderült, annyira rossz az állapotuk, hogy nem is lehet őket visszahelyezni a templomra. Puha, laza, kissé homokos mészkőből faragták őket, az idő múlásával a kötőanyaguk belülről csökkent, kiválva a szobor külső felületén rakódott le, ott kemény kérget képezve.

A páncél alatt viszont felgyülemlett a beszivárgó víz, télen megfagyott, rossz esetben napközben kiengedett, ami fokozta a szobrok állapotromlását. A külső réteg folyamatosan megrepedezett, és apró darabokban lepattogzott, János szobra így körülbelül ötszáz kilót vesztett tömegéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában