virágosítási akció

2021.10.15. 19:55

Újabb körforgalmat ültetnek be növényekkel a mizsei egyesület tagjai

A Lajosmizsei Városszépítő Egyesület tagjai két éve a Ceglédi úti körforgalmat borították virágba. Most az 50-es számú főút körforgalmát ültetik be virággal, és egy fémből készült alkotást is elhelyeznek ott, melyen Lajosmizse értékeit láthatják a városba érkezők.

Horváth Péter

Tóthné Jagica Erika (balról) alelnök és Borbély Ella elnök a Ceglédi úti körforgalomnál

Fotó: Horváth Péter

Levendula, talajtakaró rózsa, kecskerágó, hortenzia és hibiszkusz gyönyörködteti a Ceglédi úti körforgalomba hajtók szemét Lajosmizsén. A körforgalom a Lajosmizsei Városszépítő Egyesület munkája nyomán vált színpompássá.

Tóthné Jagica Erika (balról) alelnök és Borbély Ella elnök a Ceglédi úti körforgalomnál
Fotó: Horváth Péter

– Két éve, egy baráti összejövetelen került szóba, hogy tegyük rendbe Lajosmizsén a Ceglédi úton és az 50-es főúton található két körforgalmat. Aki Budapest és az autópálya felől beérkezik a városba, ezeket látja­ meg először a településből. Országszerte sok jó példa született­ már arra, hogy a Magyar Közút által fenntartott körforgalmat a város képére formálják­ a civilek és a városvezetés. A civil kezdeményezés mögé hamarosan­ az önkormányzat is beállt, és elkezdődött a Ceglédi úti körforgalom­ szépítése – emlékezett vissza a kezdetekre Borbély Ella, a Lajosmizsei Városszépítő Egyesület elnöke. Hozzátette: az egész ötlet Tóthné Jagica Erika, a későbbi egyesület egyik alelnökének fejéből pattant ki, amit gyorsan követett is a megvalósítás.

Felajánlásban szerves trágyát, karámföldet, mulcsot kaptak, másvalaki pedig szintén felajánlásból végezte el a talajmarást. A növények és a geotextília árát saját forrásból fedezték a civilek. A Magyar Közúttal történt egyeztetést követően 2019 végén két-három hét alatt elvégezték a tagok a körforgalom szépítését. Borbély Ella elmondta, hogy a lajosmizsei összefogás szimbóluma a körforgalom, hiszen a civilek és az önkormányzat együttműködése mellett a lajosmizsei tűzoltóság is kivette a részét a munkából, amikor a növények hajtani kezdtek, ők locsolták az ágyást. Azóta a szépítők rendszeresen kijárnak gazolni, összeszedik az eldobott szemetet, permeteznek.

Fotó: Horváth Péter

A sikeren felbuzdulva és a további tenni akarás vágyától hajtva egy év múlva a 12 tag megalapította a Lajosmizsei Városszépítő Egyesületet, így több lehetőségük van forrást rendelni céljaikhoz. Az egyesület tagjai azért dolgoznak, hogy megszépüljenek a lajosmizsei zöld felületek, növekedjen a város vonzereje és fellendüljön a társadalmi élet. Legújabb projektjük az 50-es főúton lévő körforgalom megszínesítése. Erre a célra tavasszal kétmillió forintot nyertek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati kiírásán. Ide talajtakaró rózsát, levendulát, selyemmirtuszt, madárbirst, íriszt, kecskerágót és törpe borbolyát ültetnek. A növények kiválasztásánál – csakúgy, mint a Ceglédi úti körforgalom esetében – fontos szempont volt, hogy melegkedvelő, szárazságtűrő növényekkel ültessék be a területet.

Jelenleg a talaj-előkészítés folyik, a virágokat még ősszel elültetik, de a körforgalomba az előzőhöz képest még valami pluszt tervez az egyesület.

– Szeretnénk megmutatni a városba érkezőknek Lajosmizse értékeit. Ezért egy, a település jellegzetességeit megjelenítő, motívumokkal díszített, fémből készült alkotást helyezünk el a körforgalomban, ami jövő októberig elkészül

– beszélt aktuálisan legnagyobb feladatukról Borbély Ella. Az egyesület emellett az önkormányzattal közösen részt vesz az októberi TeSzedd! akcióban, amikor a Ménteleki út egy részét tisztítják meg a szeméttől, valamint jó gyakorlataikról is beszámoltak a közelmúltban megrendezett helyi Klímavédelmi Konferencián. Az elnök elmondta, hogy emellett a Béke telepi játszótér zöld felületeivel és a kerékpárutakkal kapcsolatban is van tennivalójuk, de ezek még a jövőbeli célok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában