beruházás

2021.10.30. 06:55

Sorra korszerűsítik Csávoly intézményeit

Amire lehetőségük van, arra pályáznak Csávolyon, amire nincs, azt önerőből valósítják meg. A legutolsó sikeres pályázatukkal 15 millió forintot nyertek kommunális eszközök beszerzésére.

Márton Anna

Csala Józsefné polgármester örömmel számolt be a beruházásokról

Fotó: Márton Anna

Közel félmilliárdos fejlesztés zajlik a településen idén. Pályázati forrásból iskola- és sportcsarnok-felújítást, minibölcsőde-kialakítást, járdafelújítást, színház-korszerűsítést végeznek, tájékoztatta a baon.hu-t Csala Józsefné polgár­mester.

Csala Józsefné polgármester. és Fischer Renáta tagintézmény vezető
Fotó: Márton Anna

– Amire lehetőség van, pályázunk, amire nincs, azt önerőből valósítjuk meg. A legutolsó sikeres pályázatunk egy 15 millió forintos Magyar Falu Program-támogatás kommunális eszközök beszerzésére. Ugyancsak idén nyertünk egy nagyobb támogatást, szintén a Magyar Falu Programból, összesen 25 millió forintot költhetünk a színháztermünk villanyhálózatának kicserélésre. Ez egy 300 férőhelyes színházterem, amelyben a teljes villamos vezetéket, a lámpákat, a villanyórát ki kell cserélnünk. A helyreállítási munkákat önerőből oldjuk meg. Energetikai felújításra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból 145 millió forintot sikerült lehívni, amiből a régi önkormányzati épületet korszerűsítjük. Ez jelenleg közösségi házként működik, ahol a nemzetiségek kaptak helyet. De ott van a könyvtárunk, a körzeti megbízott, a nyugdíjasklub, illetve a szociális és családsegítő központunk is. A pályázat részét képezi az önkormányzati konyha felújítása is – mondta Csala Józsefné.

Ezenkívül a település önkormányzata sikeresen pályázott a Vidékfejlesztési Programban, így 77 millió forintból egy piacot terveznek létrehozni. A beruházás 10 százalékos önerejét az önkormányzat biztosítja.

– Ebben a beruházásban a 10 százalékos önerő mellett még további pár millió forintot az önkormányzat vállalt be. A föld alá kell vinni a villanyvezetéket, a csapadékvizet elvezetni, a tűzcsapot áthelyezni, ezek mind költséges munkák – tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzatnak az idén zárul két Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázata is. Egyikből minibölcsődét, másikból egészségházat újítanak fel.

– A minibölcsődére 47 millió forintot nyertünk, erre további 12 millió forint ráemelést igényeltünk az építőanyag­árak drágulása miatt. Ezt is megkaptuk, és a bölcsőde már 60–70 százalékos készültségen van. Az egészségházra 65 millió forintot nyertünk. Ebben az épületben van jelenleg a védőnő, a háziorvos, és két önkormányzati lakás található itt, valamint egy fogorvosi rendelőt szeretnénk kialakítani. Ebben a pályázatban is szükségünk volt rákérésre. Hárommillió forintot kértünk és megkaptuk – részletezte az elöljáró.

Csala Józsefné polgármester örömmel számolt be a beruházásokról
Fotó: Márton Anna

Csávolyon a nyár folyamán befejezték a Magyar Falu Programból megvalósult járdafelújítást az Epreskert és a Bem utcában, amire összesen ötmillió forintot nyertek. Ezenkívül az Örökségvédelmi Minisztériumnál nyolcmillió forintra pályáztak sikeresen a Szent­háromság-oszlop felújítására.

– A szobor a község tulajdona, és már olyan állapotba került, hogy fel kellett újítani. Jelenleg restaurálás alatt van, ha elkészül, kikerül a templomkertbe. Zajlik az iskola és a sportcsarnok részleges felújítása is, 50 millió forintos Magyar Falu Programból, amit a tankerülettel együtt pályáztunk. A nyílászárókat és néhány helyen a burkolatot cseréljük ki. Az őszi szünet ideje alatt végzik a munkálatokat az iskolában, ahol a fűtéskorszerűsítés is megtörténik – fogalmazott az elöljáró.

A községben önerőből alakítják ki a községháza előtti teret, a játszótereket folyamatosan felújítják.

– Van két játszóterünk, egy központi és egy erdei ligetes. A központi játszótérre éppen ezekben a napokban szerelik fel az új játékokat, amit kétmillió forintból vásároltunk – részletezte Csala Józsefné.

Sok mindent önerőből csinálnak

A község önkormányzata év elején hazai pályázaton elnyert hárommillió forintból felszámolta a temető mögött felhalmozódott illegális hulladékot. A tavalyi évben lehetőség volt építési törmelék leadására a településen élőknek, melyet a hivatal elszállított és az Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel ledaráltatta. Az összegyűjtött hulladék ledarálásával járó költségeket önerőből fizették, valamint a rakodási munkákat is csávolyi gazdák végezték. Mindösszesen hárommillió forintot költöttek erre. A zúzott törmeléket az önkormányzat felajánlotta a gazdáknak a rossz állapotban lévő földutak javítására. A településen a vízelvezető árkokat is önerőből tisztítják, mélyítik. A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy május hónapban vettek önerőből egy 8+1 fős Opel Vivaro kisbuszt 7 millió forint értékeben, mely további segítséget nyújthat a településen élőknek, valamint egy ágaprító gépet is vásároltak, szintén önerőből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában