lilebíbic

2021.10.11. 13:20

Ritka madárfajt észleltek Böddi-széken

Egy ritka madárfaj, a lilebíbic egy példányát látta meg a napokban Böddi-széken Práger Csaba. Ez az állat hazánkban is fokozottan védett.

Várkonyi Rozália

Forrás: knp.hu

Fotó: Barkóczi András

Nem sűrűn bukkan fel a lilebíbic Böddi-széken, ám az esőzések hatására ismét megjelent a víz a kiszáradt mederben és ez élőhelyet biztosít számára – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park. A lilebíbic közép-ázsiai és délnyugat-szibériai száraz sztyeppéken fészkel, a telet szívesen tölti Indiában, Szíriában, Irakban vagy Északkelet-Afrikában. Időnként előfordul, hogy egy-egy példány bíbiccsapatokhoz verődve ennyire nyugatra sodródik és így hazánkban is megjelenik. Erre a példányra is bíbicek társaságában figyelt fel a megtaláló, Práger Csaba. A közlemény szerint a fajnak ez az idei második észlelése nálunk.

Ennek a madárnak a viselkedése és a testfelépítése is hasonlít a bíbicéhez, de valamivel kisebb és hosszabb a lába. Könnyen megkülönböztethetjük a többi bíbictől a széles, fehér szemöldöksáv, a fekete lábak és a felsőszárnyának háromszínű mintázata miatt.

Ennek a madárfajnak az állománya sajnos csökkenőben van a költőhelyén, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján is szerepel, mint Európában súlyosan veszélyeztetett faj. Emiatt is fontos, hogy vonulása közben biztosítva legyenek számára a megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyek. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 ezer forint.

Fotó: Barkóczi András / knp.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában