Molnár István

2021.10.02. 11:25

Miniszteri kitüntetést kapott az állampusztai börtönparancsnok

Belügyminiszteri elismerésben részesült a közelmúltban Molnár István bv. ezredes, bv. tanácsos, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. A büntetés-végrehajtási főtanácsosi címet, amelyet kiemelkedő vezetői és szakmai tevékenysége elismeréséül kapott, a belügyminisztériumban vette át dr. Pintér Sándor belügyminisztertől. A két éve kinevezett, családjával Solton élő parancsnok hivatásáról, feladatairól, céljairól mesélt a baon.hu-nak.

Lencsés P. Anna

Molnár István, az Állampusztai Országos Bv. Intézet parancsnoka

Forrás: Lencsés P. Anna

– Miként értékeli az elismerést?

– Az elismerés minden ember számára egy jóleső visszaigazolás, ami természetesen az én esetemben is így volt. Azonban fontos hozzátenni, hogy az első számú vezető jutalma egyben a teljes személyi állománynak is szól, hiszen az intézet jogszerű és szakszerű működéséhez a frissen felszerelt felügyelőtől a vezetői állományon keresztül mindenki munkájára szükség van.

– Miért választotta ezt a pályát, hogyan alakult a szakmai előmenetele?

– Solti lakosként, 1993-ban, apósom kezdeményezésére szereltem fel őrként az Állampusztai Országos Bv. Intézethez. Ezután elvégeztem a Rendőrtiszti Főiskolát, majd 2003-ban itt kaptam az első vezetői megbízásomat biztonsági szakterületen. 2006-ban egy jelentős változás jött a szakmai életemben, kineveztek a Pálhalmai Országos Bv. Intézet intézetparancsnok-helyettesi beosztására, ahol nagyszerű 13 évet töltöttem el.

– Milyen érzésekkel jött vissza Állampusztára?

– 2019-ben ért az a megtiszteltetés, hogy az anyaintézetem, Állampuszta parancsnoka lehettem. Állampuszta az ország egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező intézete, ahol a minőségi szakmai munka mindig is elvárás volt. Ez természetesen nagy kihívást, egyben inspirációt és motivációt is jelent számomra.

– Milyen célokat szeretne megvalósítani?

– Meggyőződésem, hogy a vezetőink által, illetve az általam kijelölt célokat csak igazi csapatmunkával lehet elérni. Olyan munkahelyi légkört, munkafeltételeket kell biztosítani, ahol mindenki magáénak érzi az elvégzendő feladatokat és az elért sikereket közös sikerként könyvelhetjük el. Amennyiben a fentiek megvalósulnak, akkor lehetünk igazán eredményesek.

Mennyiben hoztak változást a nemrégiben történt bővítések, korszerűsítések?

– Az elmúlt időszakban jelentős beruházások valósultak meg az intézetünkben. Szerepet vállaltunk a fogvatartotti férőhely-bővítési programban, mellyel több mint száz fővel növekedett a befogadóképességünk. Ez egy fontos mérföldkő volt a szervezet életében, megszűntek a jogszabályt sértő elhelyezés miatti kártalanítási kifizetések. Meg kell említenem továbbá, hogy soha nem látott mértékben tudtuk javítani, sőt újítani a kollégák munkakörülményeit. Intézetünkben most fejeződik be a biztonság-technikai fejlesztés, amely a kor követelményeinek megfelelő hátteret biztosít a biztonságos működésünk megvalósításához.

Molnár István, az Állampusztai Országos Bv. Intézet parancsnoka
Fotó: Lencsés P. Anna

Mennyire látja népszerűnek a bv-s szakmát?

– A büntetés-végrehajtás megújult, intenzív toborzási tevékenységének eredményeként konszolidálódott intézetünk létszámhelyzete, természetesen tovább kell folytatnunk ebbéli munkánkat. A következő időszak egyik kiemelt feladata, hogy a fiatal kollégák hosszú távra válasszák ezt a hivatást, hiszen a büntetés-végrehajtás legfontosabb értéke a személyi állomány. Jelenleg több mint négyszáz fő a kollégáink létszáma, de továbbra is várjuk az érdeklődőket.

Elmondható, hogy nem könnyű hivatás az öné. Mi az, ami kikapcsolja, segíti a mindennapokban?

– A támogató családi háttér a legfontosabb, ezen a téren szerencsésnek mondhatom magam. A család mellett évtizedeken keresztül a sport volt, ahol megtaláltam a kikapcsolódási lehetőséget. Több mint harminc évig meghatározó szerepet töltött be az életemben a labdarúgás. Napjainkban a kertészkedés, borászkodás az, ami ellensúlyozza a szellemi munka igénybevételét.

Munkalehetőséget biztosítanak az elítélteknek

Az Állampusztai Országos Bv. Intézet befogadóképessége meghaladja az 1200 főt, a két külön objektumban, Hartán és Solton felnőttkorú férfi elítéltek börtön és fogház fokozatú szabadságvesztésüket, illetve elzárásukat töltik. Az intézet 1884-ben kezdte meg működését azon a birtokon, amelyet Wagner Pál földbirtokos börtönlétesítési céllal végrendeletileg hagyományozott az államra. A fogvatartottak munkáltatását főként az intézet mellett működő Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. biztosítja. Az alapításkori elvárásnak megfelelve, az itt elhelyezett fogvatartottakat a mezőgazdaságban alkalmazzák, szántóföldi növénytermesztéssel, valamint csirke-, juh-, ló- és mangalicatenyésztéssel foglalkoznak, ezeken kívül vágóhíd és tésztaüzem is működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában