planetárium

2021.10.06. 18:32

Minden a világűrről szól majd a kecskeméti programokon

A Világűr Hete keretében többféle programot kínál a Bács-Kiskun Megyei TIT és a Kecskeméti Planetárium. Az egyik leglátványosabb programnak október 09-én, szombaton 10 órától a Tudomány és Művészetek Házában (Technika Háza) található digitális planetárium ad helyet.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Satelix című film lesz Kecskemét új digitális planetáriumának első nyilvános vetítése. E planetárium különlegessége, hogy FulDome, azaz teljes kupolás filmeket képes kivetíteni, így a nézőben az az érzés támad, mintha ő is benne lenne a történetben. Ez a 26 perces, magyar nyelvű, látványos film a Föld körül keringő műholdak fontosságát és sokoldalú felhasználhatóságát mutatja be, nagyon látványos animációk segítségével. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Több program a Planetáriumban zajlik. Október 07-én, csütörtökön 17 órakor Űrkutatás nagy lépései címmel hallható előadás Szűcs Lászlótól. A program elején választ ad arra, mi tartja fenn az űreszközöket a Föld körüli pályán, miért van súlytalanság az űrhajóban. Ezt követően az űrkutatás múltjába tekint vissza, felidézve történelmi nagy eseményeket.

Szombaton 15 órakor a Játsszunk Űrhajósdit! című műsorban a legkisebbek megérthetik, miként jutnak el az űreszközök a világűrbe, miért nem esnek onnan vissza és mitől van bennük súlytalanság. Szombaton 16.30-tól Űrtevékenységre készülés kisiskolás kortól az űrhajósképzésig, valamint egyéb őrültségek címmel hallható előadás.

Október 12-én 17 órakor pedig Az űrkutatás jelene és jövője címmel Szűcs László tart előadást. Szó esik benne a világon jelenleg is zajló űrkutatási forradalomról, űrturizmusról, a Hold és a Mars meghódításáról.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában