baja

2021.10.31. 06:55

Méltó lett a nagy világutazó emlékéhez a Jelky András tér

Miénk itt a tér, mondhatják ma már a bajaiak, és birtokba vehetik az új, zöldben gazdag Jelky András teret, amit pár nappal ezelőtt adtak át a forgalomnak. Az 51-es és az 55-ös számú főutak csatlakozásánál körpályás csomópontot alakítottak ki, 110 fát ültettek az 1800 négyzetméteres téren, amit nyolcezer különböző méretű cserje is díszít. A téren játszótér, okospad és kerékpártároló is helyet kapott. A teljes beruházást a kormány 1,3 milliárd forinttal támogatta.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A tér építése egy év alatt zajlott le, folyamatos forgalom mellett, kivéve egy-két napot, amikor az utolsó simításokat végezték az úttesten. A tervezési időszakban a lakosok véleményét is kikérték, sőt, lakossági fórum keretében többen is nekiszegezték az építőmérnöknek a különböző kérdéseiket. Legtöbben azt nem hitték, hogy az új körforgalom megoldás lehet a dinamikus átmenő forgalomra, de voltak olyan ellenzők is, akik sem a játszóteret, sem ennyi gyalogos-, illetve kerékpáros-átkelőt nem szerettek volna.

Mint ismeretes, a Jelky András teret a nyolcvanas években egyszer átépítették. Korábban a nagy gesztenyefák árnyékában kapott helyett a város szabólegényéről elnevezett szobor, de 1979-ben az akkori vezetés úgy gondolta, jobb lenne egy modern útkereszteződést létrehozni jelzőlámpákkal, és kivágták a fákat.

A bajaiak régi álma valósult meg

A jelenlegi átalakítás apropóján olyan bajai lakos véleményét kértük ki, aki immár 70 éve él a városban és tanúja volt mindkét átalakításnak. Fábián Anna, a Bajai Kézműves Egyesület tagja mint mondta, nagyon lelkes volt, amikor megtudta, hogy Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, valamint a korábbi városvezetés úgy döntött, visszaállítják a bajaiak régi vágyát, álmát és újjá építik a Jelky András teret.

Egy méltó közösségi teret hoznak létre a lakosok és az ide látogatók örömére.

Fotó: Márton Anna

– Itt ülünk, és annak ellenére, hogy a fák még nem nőttek meg, mert most ültették őket, nem érzi az ember, hogy ez egy körforgalom, hogy az autók jönnek-mennek. Csöndben, lassan, biztonságosan közlekednek. Nagyon jó érzés itt pihenni a padon, és nézni a csobogó vizet – mondta a baon.hu-nak Fábián Anna.

Mindenki biztonságosabban közlekedhet

Fábian Anna arról is beszélt, hogy jó pár évvel ezelőtt hasonló volt itt az élet, amikor nagy gesztenyefák voltak.

– Tulajdonképpen a Jelky tér, a Jelky-szobor környéke nem csak közlekedési csomópont volt, hanem a belvárost összekötötte a felsővárosi városrésszel. Aki Felsővárosban lakott, mint én is, mindennap itt ment keresztül ezen a téren. Ez azért is emlékezetes, mert én is nap mint nap itt jártam. Fájó volt annak idején, hogy sajnos kivágták a gesztenyefákat, lerombolták és jelzőlámpás borzalmat tettek be. Az indok a forgalomnövekedés volt. Amikor én pár évvel ezelőtt hallottam, hogy vissza szeretnék állítani, és méghozzá nem ilyen címszó alatt hangzott el Zsigó Róbert képviselő részéről, hogy városszépítés, vagy fejlesztés, ez is nagyon fontos természetesen. Hanem az a kijelentése, hogy visszaállítjuk a bajaiak régi vágyát, álmát, nekem ez nagyon megható volt. Nagyon vártam, hogy elkészüljön. Tavaly kezdték el a látványos részét és tényleg, én mindennap itt járok, és elmondhatom, hogy nem volt fennakadás a forgalomban.

Egy év alatt létrehozták ezt a szép és modern teret, ahol a gyalogosok, kerékpárosok és az autósok is biztonságosabban, könnyebben közlekedhetnek.

Még arra is kiterjedt a figyelem, hogy egy bizonyos távolságban, ahol rossz volt a járda, ott is feljavították, és biztonságosan közlekedhetünk. Nagyon rossz volt átjönni a buszpályaudvartól és most már könnyedén átkelhetünk – részletezte a hölgy. Nem csak egy biztonságos csomópont, hanem egy tér, egy új park a lakosok számára, vélik a bajaiak. Immár a Jelky András-szobor környezete méltó a világutazóhoz – mondta Fábián Anna.

Régi álom vált valóra, igazi közösségi tér született Baján
Fotó: Márton Anna

– Fiatalkoromban a kedvencem volt a Jelky András-szobor. A Türr István Közgazdasági Technikumba jártam, ami itt a közelben van, mindennap mellette mentünk el, mert ebédelni a közeli épületbe jártunk. Még diákkoromban is sokat jöttem erre. Most nagyon kellemes, ha erre jön az ember nyugodtan kipróbálhatja az ülőalkalmatosságokat, mert nagyon kényelmesek a padok – osztotta meg tapasztalatait, élményeit hírportálunkkal Fábián Anna.

Népszerű a gyerekek és az idősek körében is

Állandóan vannak a téren idősek, fiatalok és szembeötlő, hogy a játszótéren délutánonként nagy a zsúfoltság. Sorban állnak a gyerekek, mert ilyen jellegű játszótér nincs a városban. – Az ellenzők között, volt olyan, aki a játszóteret nem akarta a Jelky András téren, egyrészt a forgalom, másrészt a kipufogógáz miatt. Én úgy gondolom, hogy bármelyik játszótérre megy az ember, bármelyik utcában, ugyanez van. Jönnek-mennek az autók. Itt ráadásul nemsokára kisebb lesz a forgalom, hiszen tervben van a bajai elkerülő út megépítése és ez lényegesen le fogja csökkenteni az átmenő forgalmat – mondta Fábián Anna, a Bajai Kézműves Egyesület tagja.

Az autósok is dicsérik az új Jelky András teret, amely a helyiek és az ide látogató turisták egy új közösségi tere lehet a jövőben.

A fiatalok már birtokba vették a játszóteret, ami nem egy hagyományos kisgyerekeknek készült játéktér, hanem a tizenéves korosztály számára készült ügyességi, szórakoztató közösségi tér. A kisgyerekes anyukák is rendszeresen eljönnek az újjávarázsolt térre a kicsik örömére, de a baráti társaságok és szerelmespárok kedvenc helye az új bajai közösségi tér.

Fotó: Márton Anna

Melléjük álltak

A Jelky András tér átadásán Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy hosszú évek munkájának köszönhető a tér megújulása. – Fontos elmondani, hogy az előző ciklusok minden önkormányzatának fontos volt ez a beruházás. Mindegyikük segítette ezt. Éppen ezért döntött úgy Magyarország kormánya, hogy mellénk, a bajaiak mellé áll, és 1,3 milliárd forinttal támogatja a tervünket. Ebből is látszik, hogy Baja város fejlődését, a bajaiak boldogulását is segíti a kormány. Azt is fontos elmondani, hogy nem egy „klasszikus” körforgalmat, építettünk, hanem visszaépítettük a régi körpályát. Visszaadtuk a tér régi szépségét, a zöldben gazdag közösségi teret – hangzott el a Jelky tér átadásán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában