kiskunhalas

2021.10.11. 13:57

Ma is fontos közösségi színtér az idén 20 éves Thúry József Könyvtár

Iskolai, egyházi és nyilvános könyvtárként egyaránt működik a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumának épületében található Thúry József Könyvtár. A több mint húszezres állományú könyvtár idén szeptemberben ünnepelte fennállásának 20 éves évfordulóját. Az olvasás szolgálata mellett a kezdetektől a közösségi élet népszerű színteréül is szolgál a különleges belterű helyiség. Ennek fontosságáról is beszélgettünk Keresztúri Attila könyvtárossal.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Egykori informatika tanteremből, rendszergazdai szobából és pedellus lakásból alakította ki a fenntartó református egyház 2001 nyarán a három helyiségből álló Thúry József Könyvtárat. Az ünnepélyes átadást ugyanazon év szeptember 6-án tartották, az akkori kulturális miniszter, Rockenbauer Zoltán avatta fel az új, multimédiás teret.

A könyvtár története azonban régebbre nyúlik vissza, a névadó Thúry József meghatározó munkásságához. – Szilády Áron hívta meg Thúry Józsefet a gimnáziumba, többek között azzal a céllal, hogy folytassa turkológiai kutatásait, valamint rendszerezze, gondozza a nem sokkal korábban felvásárolt könyvtári hagyatékot. A könyvtár és régiségtár őrévé nevezték ki Thúryt, aki vasárnaponként, az istentisztelet után nyitotta ki az érdeklődők előtt a könyvtárat, ahol különféle közösségi programokat is tartott. A könyvek iránti szeretete, közösségépítő ereje példa számunkra – tudtuk meg Keresztúri Attilától.

Szilády Áron és Thúry József közös munkájának köszönhetően a virágzó időszakában közel ötvenezres állománya volt a könyvtárnak, de a világháborúk utáni államosítás során szinte minden kötetet elvittek, így majdnem teljesen megsemmisült a korábbi állomány. Majd az ezredforduló első évében adományokból és további segítségből összegyűlt tizenhatezer kötet, ezzel kezdte meg működését mostani formájában a könyvtár.

Az idén 20 éves, kivételes beltéri adottságú, nagy belmagassággal és karzattal rendelkező könyvtárnak jelenleg körülbelül 23 ezer kötetes az állománya.

Ezen felül van egy jelenleg tizenháromezres tankönyvállománya is, ugyanis iskolai, egyházi és nyilvános könyvtárként egyaránt működik. Igyekeznek minél szélesebb körben kiszolgálni az olvasói igényeket. Nem maradhatnak így le a polcokról a mai kortárs szerzők művei sem, a fiatalok körében népszerű szórakoztató vagy épp fantasy irodalom se.

– Ahhoz, hogy az olvasás szeretetére neveljük a diákokat, elengedhetetlen, hogy olyan műveknek is helyet adjunk a könyvtárban, ami őket érdekeli.

Nem ragaszkodhatunk kizárólag a klasszikus szépirodalomhoz, mert ezekhez a művekhez gyakran a Harry Potter, a Trónok harca vagy épp a Szent Johanna gimi könyveken keresztül vezet az út

– fogalmazott Keresztúri Attila.

Keresztúri Attila rengeteg időt tölt a több méter magas polcok között
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Hozzátéve, hogy így tud a mai fiatalok számára is izgalmas maradni az ötvenezres állományból megmaradt néhány értékes dokumentum, amik jelenleg az iskola kisdísztermében találhatók.

– A legrégebbi irat az 1560-as évekből származik. A Kutatók éjszakán szoktam hozzányúlni a régi állományhoz, például hoztam már le a gyerekeknek 1848-ból származó folyóiratot vagy egy eredeti Nyugatot. Azt kell mondjam: különösen élvezték. Kihívást jelentett nekik az akkori nyelvezetet olvasni a mai népszerű regények szóhasználata után – mondta a könyvtáros.

Keresztúri Attila arról is beszélt hírportálunknak, hogy a Thúry József Könyvtár – névadójához méltón – a fiatalok számára igazi közösségi térként is szolgál. Épp ezért nem csupán a könyvek kínálnak kikapcsolódást a tanulóknak.

Generációk nőttek fel a gimnázium falai között úgy, hogy máig eleven emlékeik vannak a könyvtárban társasjátékkal, kártyázással, beszélgetéssel töltött órákról.

– Nem régiben indítottam egy párbeszédet volt diákokkal a közösségi oldalon, és magam is meglepődtem, milyen sokuknak vannak meghatározó emlékei könyvtárunkkal kapcsolatban. Ma sincs ez másként, vannak végzősök, akik a lyukas óráikban nem maradnak otthon, hanem bejönnek a könyvtárba tanulni, de jönnek olyan gyerekek is, akik a folyóson ácsorgás és mobiltelefon nyomkodás helyett, társasozni szeretnének. Ha lehetőséget adunk nekik, ha törődünk velük, nem kizárólag a kütyük felé fordulnak – zárta gondolatait a könyvtáros.

Elengedhetetlen a közvetlen kapcsolat

Keresztúri Attila azt vallja, az olvasói szolgálati feladat mellett az is szerves része a hivatásának, hogy bizalmas légkört teremtsen a könyvtárban. Igyekszik minél több tanuló nevét megjegyezni, azt mondja, olyankor egészen másként viszonyulnak hozzá. – Érzik, hogy nem idegenként kezelem őket, ezáltal a könyvkölcsönzés vagy a játék mellett, akkor is bizalommal fordulnak hozzám, ha bármi másban segítségre van szükségük, vagy csak társaságra vágynak. Vannak gyerekek, akik nálam kezdik minden napjukat, beszélgetünk, és így könnyebben átvészelik az esetleges nehézségeket. Ez is a feladatom – avatott be hivatásának tartalmába a könyvtáros.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában