galériával / videóval

2021.10.23. 18:47

Késői szüretet rendeztek az akasztói határban

Ha minden jól megy, úgy 350 liternyi cabernet franc készül abból a közel 5 mázsányi szőlőből, amelyet szombat délben szüreteltek le Turú Tamás döbrögeci birtokán.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

Az Akasztói Borbarát Borrend az idén is megszervezte a hagyományos késői szüretet.

Baráti társaságok és tizennyolc borrend gyűlt össze előbb Turú Gábor döbrögeci pincészeténél, majd átvonultak Kastély Attila birtokára, ahol a gazdálkodó mutatkozott be. Ezt követően kocsikázott el csaknem 80 ember a Kiskőröst Akasztóval összekötő országút mellé, ahol a cabernet franc ültetvényből egy sor maradt a szüretelőkre. Egy kiadós délelőtti tízórai után a szépen karbantartott szőlőt szüretelte le a vendégsereg. A must 22,5 fokos volt, ami jónak mondható. Délben birkapörkölt várta a munkában megfáradt vendégsereget.

Turú Tamás a baon.hu-nak elmondta, hogy hat hektáron termeszt szőlőt. Ő, bár mezőgazdasági gépészmérnök, napközben egy akasztói alapítású építőipari kereskedelmi vállalatnál dolgozik. A családi vállalkozásában a felesége Tímea fontos szerepet játszik az ültetvény művelésében, ahol Irsai Olivért, ezerjót, cserszegi fűszerest, rajnai rizlinget, kékfrankost és cabernet francot termesztenek. A rendezvényen az Akasztói Borbarát Borrend új tagokkal gyarapodott. Borlovagnak avatták fel Kuncz Pétert és Farkas Tamást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában