pályaválasztás

2021.10.01. 16:52

Iparkamarai elismerést kapott a kiskunhalasi katolikus általános iskola

Oklevéllel ismerte el a napokban a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda kiemelkedő pályaorientációs tevékenységét a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Mester-Horváth Nikolett

Dózsáné Mohos Mónika (balra) igazgató vette át az elismerő oklevelet Bársony Istvántól, a kamara pályaorientációs tanácsadójától

Forrás: Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Fotó: Kovacs Reka Eva

Az iskola vezetése kiemelt feladatának tartja, hogy a gyerekek minél megalapozottabban és időben felkészüljenek a pályaválasztásra.

– Hosszú időre befolyásolja a tanulók életét a jó pálya- és iskolaválasztás. Amihez pedig elengedhetetlen a széles körű tájékozódás a továbbtanulási lehetőségekről és az aktuális munkaerőpiaci viszonyokról, valamint a szakmákkal való mélyebb megismerkedés. Ezt segítjük például a pályaorientációs napokkal – mondta Dózsáné Mohos Mónika iskolaigazgató.

Az elmúlt években a halasi intézménynek több kiemelt programja is a sikeres pályaválasztást támogatta. Három évvel ezelőtt például a tanulóik meglátogattak kilenc helyi céget, ahol megismerkedhettek egyebek mellett az adott szakmák munkakörülményeivel, karrierlehetőségeivel és nehézségeivel is.

2019-ben a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda volt az egyik helyszíne és házigazdája a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályaválasztást támogató Szakmavilág kamionos roadshowjának.

A szakmai roadshow kiválóan alkalmazkodott az Y generáció igényeihez
Fotó: Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

– A roadshow tökéletesen alkalmazkodott az Y generáció igényeihez. A pályaválasztás előtt álló 7.-8. osztályos tanulóink és a városból több általános iskolás diák is VR-szemüvegek (virtuális szimulátorok) segítségével ismerkedhettek meg a munka világával, négy különböző területen próbálhatták ki magukat a különböző szakmában – fogalmazott Dózsáné Mohos Mónika.

Megtudtuk tőle azt is, hogy volt diákjaik és különböző szakmák vállalkozóinak meghívásával, valamint szülők pályabemutatásával is segítik a gyerekek pályaválasztását. Emellett még idén ősszel, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tartanak szimulátorok bevonásával tájékoztatót a különböző szakmákról.

Továbbá a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolájával közösen a tetőfedők országos szövetségének képviselői látogatnak el az iskolába – a Szent József-évhez kapcsolódóan –, hogy közelebbről megismertessék az ács mesterséget a fiatalokkal.

Dózsáné Mohos Mónika (balra) iskolaigazgató vette át az elismerő oklevelet Bársony Istvántól, a kamara pályaorientációs tanácsadójától
Fotó: Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában