új határidő

2021.10.20. 17:25

Haladékot kapnak a kecskeméti társasházak a zárható kukatárolók felállítására

Nem év végéig, hanem 2022. szeptember 30-ig kell megépíttetnie a kecskeméti társasházaknak a zárható kukatárolókat – áll a képviselő-testület csütörtöki ülésére készült előterjesztésben.

Hraskó István

20201005 Kecskemét Mátis Kálmán utca 14. szám alatti Társasház lakóközössége nevében a társasház köztéri kukatárolójának átadása. A hosszas engedélyeztetés után elkészült kísérleti, kukatárolót, adják át, amely visszaszoríthatja a városban az illegális hulladéklerakást. Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Mint ismert, júliusi ülésén a közgyűlés megszavazta, hogy 2022. január 1-jétől Kecskeméten a sze­me­tes konténereket már csak arra alkalmas, zárható építményekben lehessen tárolni az utcán, melyeket az önkormányzat főépítészével egyeztetett módon, helyen és kiviteli terv szerint lehet majd felhúzni.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, a témáért felelős alpolgármester többször elmondta: a döntést egyrészt az indokolta, hogy főleg a külterületeken, a zártkerti részeken sokaknak nincs szerződése a hulladék elszállítására, emellett pedig az egyre nagyobb számban feltűnő guberálók okozzák a gondot, akik szétszórják a kukák mellett a szemetet.

Azt is hangsúlyozta, nem feltétlen az az elvárás a társasházak felé, hogy építsenek tárolókat, hanem az, hogy a közterületeken – a szállítási napokat leszámítva – ne legyenek kint a hulladékedények. Azoknak a társasházaknak tehát, amelyeknek lehetőségük van a kukát épületben vagy az udvaron elhelyezni, és vállalják is ezt, nincs teendőjük. De sok társasháznál már kiadták az erre alkalmas helyiséget például üzletnek, vállalkozásnak.

Az alpolgármester még augusztusban, a Kecskeméti Társasházközösségek Érdekvédelmi Egyesületének találkozóján kijelentette: a január 1-jei dátum nincs kőbe vésve, az önkormányzat tisztában van azzal, hogy kell idő a felkészülésre és a megvalósításra. Éppen ezért megnyugtatta a közös képviselőket, szükség esetén halasztani fogják a rendelkezés hatálybaléptetését.

Úgy néz ki, sor is kerül minderre. A csütörtöki közgyűlésre készült előterjesztésben ugyanis az áll, hogy a zárható kukatároló „elhelyezésére irányuló, szerződés megkötése iránti ajánlatot” március 1-jéig kell benyújtani, és a tárolókat szeptember 30-ig kell megvalósítani.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában