verseny

2021.10.04. 07:00

Élmezőnyben végeztek a miklósi lovasok a Köböre és Etnosport Kupán

Eredményesen szerepeltek a kunszentmiklósi Ilon­csuk Szabadcsapat Egyesület lovasai a Szentendrei-­szigeten lévő Tahitótfaluban megrendezett III. Köböre és Etnosport Kupán. A négytagú csapat az előkelő harmadik helyet vívta ki magának a férfias küzdelemben.

Gulyás Sándor

Kunszentmiklósi kökpár csapat Kunszentmiklós Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Haga Zsuzsa 2021/09/14

Fotó: Haga Zsuzsa

A kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat három éve alakította meg négytagú köböre­csapatát, vezetőjük, Vass Gergő biztatására.

– Az ősi nomád játékkal 2016–2017-ben ismerkedtem meg és tanultam meg annak sok csínját-bínját. Négy éve Kazahsztánban, a magyar csapat tagjaként adtam számot tudásomról. Sikeremen felbuzdulva többen jelezték, hogy maguk is megpróbálkoznának ezzel az emberpróbáló, nagy bátorságot igénylő ősi sportággal. A csapat gyorsan összeállt, azóta állandó résztvevői vagyunk az országos versenyeknek – mondta el lapunk érdeklődésére Vass Gergő, az Ilon­csuk Szabad­csapat Egyesület veze­tője.

A lovasokban benne van a velünk született szilajság – tartja Vass Gergő
Fotó: Haga Zsuzsa

A négytagú csapat először Szántódpusztán, az első hazai versenyen bizonyította rátermettségét. Bemutatkozásuk olyan jól sikerült, hogy két tagjuk, Vass Gergő és Puskás Gyula meghívást kapott a magyar válogatottba. Tavaly az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szervezésében megrendezésre kerülő Kökpár Diplomata Kupán, majd idén Tahi­tótfaluban csillogtatták meg a kun virtust.

– Az idei verseny is kemény erőpróbának bizonyult, ahol méltóképpen tudtunk helytállni a nálunk sokkal összeszokottabb csapatokkal szemben. A magyar törzsi területekről, Erdélyből, Észak-Magyarországról, a Nagy- és Kiskunságból érkezett vetélytársaink meg is jegyezték, hogy a legküzdelmesebb mérkőzést velünk vívták, mert nem adtuk olcsón a bőrt – emelte ki a kunszentmiklósi hagyományőrző.

A lovasok emberpróbáló és talán leglátványosabb sportja a köböre (más néven kökpár) komoly felkészültséget, odafigyelést és egész embert igényel.

– A versenyzők mindegyike szenzációs személyiség volt, kiváló lovaikkal, akik gazdáikkal mondhatni összeforrva vették át a küzdelem hevét. A köböre lényegében olyan, mint a lovasrögbi, de itt jóval nagyobb a kockázat.

A játékban azok a képességek hangsúlyosak, melyek előnyt jelentenek a közelharc esetén.

Ez pedig a fizikai erőnlét, a kitartás, a lóval való tökéletes összhang, a taktikai érzék és a jó csapatszellem. Mi magunk kis termetű csődörökön lovagolunk. A szívós jószágok képesek alkalmazkodni a harcban és együttműködni velünk – fogalmazott Vass Gergő.

A négyfős csapat tagjai voltak Horák Zsolt Kötöny, Vajda Viktor Apaj, Bereczki Ákos Betyár és Vass Gergő Marek nyergében.

A köböre a lovasok értékmérője

– A játék lényege, hogy a lovasoknak a földre helyezett, a fejétől és lábszáraitól megfosztott kecske tetemét helyettesítő, közel harminc kilogrammos figurát kell a kijelölt helyre juttatniuk. Két csapat játszik egymás ellen, csapatonként öt, de legalább három lovassal. Amelyik csapatnak többször sikerül a bőrzsákot célba vinni, az a győztes – vázolta a köböre szabályait Vass Gergő.

Fotó: Haga Zsuzsa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában