galériával

2021.10.29. 17:25

Bringapark is várja a sportolni vágyókat Homokbányán

Élhető városrész lett Homokbánya, Kecskeméten a rendszerváltozás óta itt volt a legnagyobb fejlődés – hangsúlyozta dr. Szeberényi Gyula Tamás a többek között a „Kerékváros” bringapark kialakítását magában foglaló „zöld város” projekt pénteki zárórendezvényén.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

800 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból valósult meg a Zöld város kialakítása Homokbányán elnevezésű projekt, mely hivatalosan pénteken zárult le a Hírös Agórában tartott sajtótájékoztatóval.

Mint Horváth Norbert, a koordináló Kecskeméti Városfejlesztő Kft. beruházási mérnöke elmondta, az önkormányzat még 2016-ban jelentkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) felhívására, hogy az egykori szovjet laktanya területén nagyszabású, család-és klímabarát, környezettudatos megújításba kezdjenek. Az is egy kitűzött cél volt, hogy egy új városi alközpont jöjjön létre Homokbányán.

Fotó: Hraskó István

A beruházás eredményeként a Kvarc, Agyag és Vályogvető utcák által határolt területen összesen több mint 14 és fél ezer négyzetméter terület újult meg. A legnagyobb és legkülönlegesebb eleme az építkezésnek a Kerékváros nevű bringapark, kerékpáros készségfejlesztő (pump track) és KRESZ-pályával, gumiburkolatú futópályával, gördeszkásoknak, BMX-eseknek való rámpával. Mint Horváth Norbert hangsúlyozta: utóbbiak miatt ugyan kaptak kritikákat, de fontos tudni, hogy a pályák nem profi sportolóknak, hanem a lakosságnak készültek, hogy akár minden korosztály tudjon rajtuk sportolni, mozogni, gyakorolni.

A közpark területén felújították az egyik használaton kívüli épületet, a földszinten mosdók, az emeleten pedig oktatóterem áll a látogatók rendelkezésére, de itt lesz majd egy kávézó is, az épület mellett pedig egy fedett, de oldalról nyitott téren alakították ki a KRESZ-pályát.

Az épület tetején lévő napelemek a tervek szerint az egész park közvilágítását biztosítják.

A fejlesztések között szerepelt pihenő-játszópark is kültéri fitnesz eszközökkel és játszótéri játékokkal, ivókúttal, padokkal, öntözőrendszerrel. Rengeteg fát és cserjét is ültettek, közel 10 ezer négyzetméteren lett zöldebb a terület és volt olyan eset, hogy az út nyomvonalát azért módosították, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni.

395 méter hosszúságban megújult az Agyag utca útburkolata, és 70 méteren rendezték a Vályogvető utca parkkal határos szakaszának zöldfelületeit. Megépült a Kvarc utca első szakasza is 225 méter hosszúságban, és kialakították a Kvarc és az Agyag utcát összekötő 95 méter hosszú gyalogos- és kerékpárutat is.

Fotó: Bús Csaba

Mint elhangzott, a fejlesztés ösztönzi a beruházókat az eddig alulhasznosított homokbányai terület további megújításához, ezenkívül hozzájárul Homokbánya lakókörnyezetének javításához és elősegíti a városrész pozitívabb, családbarát megítélését.

Fotó: Bús Csaba

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester elmondta, a Homokbánya az a városrésze Kecskemétnek, ahol a rendszerváltozás óta a legnagyobb változások történtek. 1991-ben még itt állomásoztak a Vörös Hadsereg alakulatai, majd a szovjetek a laktanyából minden mozdíthatót elvittek, így egy igen lepusztult területet kapott vissza a magyar állam. Évekig a hajléktalanok és a drogosok húzódtak meg itt, aztán lassan elkezdődtek a fejlesztések, melyek 2010 után kaptak nagy lendületet. Egyre több kisgyermekes család költözött Homokbányára, a városvezetés pedig igyekezett nekik élhető lakókörnyezet biztosítani. Ezekben a törekvésekben nagyon jól jött a TOP-os pályázat és a megítélt támogatás. Dr. Szeberényi Gyula Tamás kiemelte: sokak munkája együttműködése kellett, hogy sikeres legyen a projekt, külön köszönetet mondott a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságának. Az alpolgármester ugyanakkor azt is hangsúlyozta: egy fejlesztés nem fejeződik be az átadással, legalább ugyanakkora felelősség a működtetés, hiszen ha arra nem jut figyelem, energia, az egész belefektetett munka kárba veszhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában