galériával

2021.10.07. 18:31

Az országban egyedülálló erdei kálváriát adtak át Petőfiszálláson

A község határában található nyolchektáros erdőben úgynevezett Rózsafüzéres kálvária várja a látogatókat. A település csütörtökön átadott turisztikai látványosságát Puskás Antal pálos szerzetes áldotta és szentelte meg.

Vajda Piroska

Fotó: Bús Csaba

Az erdei kálvária létesítésének ötlete dr. Gácsi Zsolt erdőmérnöktől származik, aki az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy a közjóléti beruházás nem titkolt célja, hogy becsábítsák az embereket az erdőbe, közelebb hozzák a fákhoz, az erdőgazdálkodáshoz és talán még az erdészekhez is. És ez fordítva is igaz, hogy az erdőjáró embereket szeretnék közelebb vinni mindahhoz, amit egy kálvária képvisel – fogalmazott az átadáson a dr. Gácsi Zsolt házigazda, aki a köszöntők és a nemzeti színű szalag átvágása után végigvezette a kálvária útvonalán a meghívott vendégeket.

Elmondta, a Pálosszentkúti Erdei Kálvária abban is különbözik a legtöbb kálváriától, hogy nem a szokásos tizennégy stációból áll. Itt egy tízállomásos, úgynevezett Rózsafüzéres kálvária készült, melynek faragott faszobrai az úgynevezett fájdalmas és örvendetes rózsafüzér 5-5 titkát jelenítik meg. A sétálók részletes tájékoztatást olvashatnak a stációkról, illetve arról a fáról is, amiből azt kifaragták. A felhasznált fafajokat metszetek formájában is megszemlélhetik az érdeklődők.

A kálvária arculatterve Sprok Antal keze munkáját dicséri. A stációkat Eőry Krisztián fafaragó készítette. Gácsi Zsolt arra a különleges kapura is felhívta a figyelmet, ami az erdei kálvária bejáratát jelképezi. Ez a kapu olyan mint egy híd, amely a híres polihisztor, Leonardo da Vinci tervei alapján készült.

Az erdei tanösvényekhez hasonlóan a kijelölt sétaútvonal két kilométer hosszú, a látogatók kényelmét tízállásos biciklitároló, padok, asztalok, játszótér és toalett is szolgálja.

A kirándulókat az erdő bejáratánál egy kilátó fogadja, amely a környék érdekes növényeit – az akácot, a bodzát, a zamatos turbolyát és a vérehulló fecskefüvet – is bemutatja. Ahogy a látogató halad felfelé a kilátóban, minden fordulónál egy-egy növényt ismerhet meg.

Ugyanakkor olvashat a Magyar Pálos Rendről és a szentkúti kegyhelyről is. Az Erdei Kálvária megvalósítását támogatta a helyi önkormányzat, a Magyar Pálos Rend, valamint a térség országgyűlési képviselője, Lezsák Sándor is. Szász János polgármester elmondta, az erdei kálvária Petőfiszállás turisztikai attrakcióinak újabb állomása. Az új létesítményt örömmel fogadták, hiszen a pálosszentkúti zarándokhely mellett bővíti az idelátogatók kikapcsolódási lehetőségeit. Az önkormányzat a kálváriához vezető földutak rendbetételével és közvilágítás kiépítésével segítette a beruházást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában