kalocsa

2021.10.10. 08:06

A legkiszolgáltatottabbaknak nyújt segítséget az új program

A legelmaradottabb városrészben élők felzárkóztatására nyert újabb támogatást a település. A cigány nemzetiségi önkormányzat és a szociális központ közösen dolgoznak a programban.

Gábor János

Dr. Filvig Géza (balról a második) jelentette be a jó hírt

Fotó: Gábor János

Nem sokkal a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 250 millió forintos pályázatának bejelentése után ismét nagyobb összegű projekt elindításáról adott hírt az önkormányzat hétfőn, a Roma Közösségi Házban tartott sajtótájékoztatón. A szociális központ által levezényelt program szűk két évig tart, és közel kétszáz résztvevője lesz, főleg a Szőlők köze városrészből.

A támogatott személyek életét egyéni fejlesztési tervvel igyekeznek sínre tenni. Ehhez családi, vallási vagy munkához kötődő foglalkozásokat és antidiszkriminációs programot indítanak. Dr. Filvig Géza polgármester elmondta: a legelmaradottabb városrészben élők felzárkóztatását célzó programokra a Pénzügyminisztériumtól nyertek forrást, 75 millió forint értékben.

Ezzel együtt már 325 milliós az a keret, amit infrastrukturális és humán feladatokra tudnak elkölteni a városrészben 2023. május 31-ig. A legkiszolgáltatottabbakat életvezetésben, szociális-­mentálhigiénés megerősítésben, családtervezésben, foglalkoztatási kérdésekben fogják segíteni, és a projekt gyakorlatilag minden korosztályt érint. A polgármester hangsúlyozta: a feladatok megtervezését, végrehajtását a cigány nemzetiségi önkormányzat és a szociális központ végzi.

Dr. Filvig Géza (balról a második) jelentette be a jó hírt
Fotó: Gábor János

Utóbbi intézményvezetője, Rumi László kijelentette: ugyan a humán szolgáltatások fejlesztése és a leszakadóban lévő társadalmi szereplők támogatása a legfontosabb, beépítettek olyan elemeket – például táborokat, pasztorációt és viseletkészítő bemutatót –, amelyek a roma kultúrával kapcsolatos ismeretek elmélyítését célozzák.

Kérdésünkre válaszolva Rumi László elmondta, hogy hét szociális végzettségű szakember dolgozik a programokon. A legfőbb feladatuk a fejlesztési tervek felépítése, vagyis a konkrét irányvonalak kijelölése annak érdekében, hogy el is érjék a kívánt eredményt.

Ez minden résztvevő esetében egyedi, és azt szeretnék, ha a kötelezően vállalt 164 személynél többet, legalább 180-at érnének el a program lezárásáig.

Hozzáfűzte: a pasztoráció sokat segíthet a hétköznapok mederbe terelésében, hasonlóan az egészségmegőrzéssel kapcsolatos vagy diszkriminációs kérdéseket feszegető foglalkozásokhoz, illetve a Kalocsáról elszármazott, munkásságukban sikeres romák be­mutatásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában