galériával

2021.09.12. 16:46

Színes programokat kínált az akasztói szüreti mulatság

Kiállításmegnyitók és főzőverseny is színesítette a Kisasszony-napi Búcsút. A szórakozás mellett azonban sokakat érdekeltek a kitelepülő pincészetek szőlő felvásárlási árai.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

A hétvégén tartották a település legnagyobb ünnepét a Kisasszony-napi Búcsút. A gazdag programsorozat még péntek este kezdődött, amikor a Piri-Para Alkotóházban „Vissza a múltba, borbélymesterség Akasztón” címmel nyitottak meg kiállítást Baltás László gyűjteményéből.

Szombaton „Ilyen volt, ilyen lett” címmel nyitottak fotótárlatot a művelődési házban. Délelőtt több mint 30 csapat nevezett a főzőversenyre, ahol birkapörköltből készült az ebéd. Délután Szandi koncertje gyűjtötte a nagyszínpad köré a szórakozókat. Akik nem bírták a a napsütést, azok a sátor alatt hallgathatták a koncertet.

Az énekes után Suhajda Antal polgármester köszöntötte az polgárokat. Hangsúlyozta, hogy becslése szerint ez a 277. búcsú lehet, mivel a faluban a Kisboldogasszony templomot 1744-ben építették. Köszönetét fejezte ki a helyi lovasoknak, fogatosoknak, hogy nem egy másik település meghívását fogadták el, hanem itthon vonulnak fel.

A rövid beszéde után a Kiskőrösi Töpörtyűk Táncegyüttes lépett fel, akiket az Akasztó Község Önkormányzat Intézményi Dolgozóinak Néptánc csoportja követett. A láb alá valót Pogrányi Miklós és barátai zenekara adta. A délután egyik látványosságát az Akasztó utcáin felvonuló csikósok, lovasok és fogatosok adták.

Bár a hangulat kiváló volt, nagyon sok embert az érdekelt vajon milyen szőlő felvásárlási árakkal jönnek ki a pincészetek.

Tavalyelőtt gyalázatosan keveset adtak a szőlő kilójáért, tavaly visszaálltak az árak, az idén legalább 20 százalékkal a tavalyi fölé kellene menni.

Információink szerint az Irsai Olivérért 150, a cserszegiért 90 forint körül adtak eddig a felvásárlók. Egyesek szerint a legkevésbé keresett szőlőkért is legalább 100 forintot kellene már fizetni. A keresettekért pedig ennek a másfélszeresét.

Szombaton a koncertet adott Gáspár Laci, Bódi Guszti és felesége Margó, itt voltak a Sramli Kings tagjai is. A program szerint vasárnap motoros felvonulás mellett a Bon Bon zenekar, és Gangxta Zolee és a Kartel együttes színesítették az idei búcsút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában