galériával

2021.09.04. 13:37

Szent Hubertus misét tartottak Ludasszálláson

Szombaton tartották meg a 15. ludasszállási vadászati évadnyitót.

Gábor János

Fotó: Gábor János

A szombat délelőtt tartott 15. ludasszállási vadászati évadnyitó mise ravatalára egy a Kalocsa-Szenthát Vadásztársaság tagja, Kákonyi Károly által elejtett, tíz kilogrammos agancssúly feletti gímszarvasbika került. Az erdők királyára szeptember 1-je óta lehet lőni a hazai erdőkben. A vadászok felelőssége mellett a fenntarthatóság fontosságáról is szó esett az istentiszteleten.

A szentmisét rendszeresen celebráló dr. Bábel Balázs érsek ezúttal nem tudott jelen lenni, ugyanis Gödöllőre, majd az Eucharisztikus Kongresszus helyszínére szólította a kötelesség. Helyette dr. Mészáros István vezényelte a szertartást. A kanonok-templomigazgató hangsúlyozta: méltatlannak tartja, hogy a vadászat miatt többen is támadták az eseményt a közösségi médiában, holott az a nemes sport felelős művelése mellett áll ki.

A ludasszállási kápolna 2007 óta ad otthont a vadászati évadnyitó misének.
Fotó: Gábor János

Mészáros István kiemelte: az ember a biblia tanítása szerint is őrzője a természetnek, abban az értelemben, hogy a teremtett világot fenntartható módon kell fejlesztenie. Ez a feladat társadalmi bevonást jelent, például olyan mezőgazdaságot, ami az emberek valós táplálkozási igényeire válaszol, illetve olyan vadgazdálkodást, ami hozzáértő módon, szakmai elvek és etikus viselkedés mentén valósul meg. Az atya világossá tette, hogy mindezeket azért kell jobban hangsúlyozni, „mert akármennyire is akarnánk tagadni, baj van: az emberek kapzsisága, a fogyasztói mentalitás, a pazarlás kultúrája és a természeti erőforrásokkal való visszaélés juttatta a Földet oda, hogy hatalmas szemétteleppé vált”.

– Nem csak anyagi értelemben vett szemétre kell gondolnunk, hiszen elsősorban lelki értelemben telítődött környezetünk értéktelenséggel. A közös ünneplésünk erre is szeretné felhívni a figyelmet, és cselekvésre szólít. Ahogyan Szent II. János Pál pápa fogalmazta meg: „ökológiai megtérésre van szükség”, mert már így is túl sok bajt, sivatagot és mocskot hagyunk hátra a következő nemzedéknek – fogalmazott a misén a prépost-kanonok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában