Kecskemét

2021.09.16. 06:55

Egyre több a kis beteg a gyermekorvosoknál

Minden tanévkezdés után három-négy héttel megnő a beteg óvodások, diákok száma, idén viszont szinte rögtön igaz volt ez: rengeteg gyermeket visznek szüleik orvoshoz felső légúti hurutos vagy hasmenéses tünetekkel – mondta el hírportálunknak dr. Fischer László kecskeméti házi gyermekorvos.

Hraskó István

20210914_dr. Fischer László gyermekgyógyász főorvos, kecskeméti házi gyermekorvos_Kecskemét_HI_PN

Fotó: Hraskó István

Kilencven-száz körül alakul ezekben a napokban a betegek száma dr. Fischer László gyermekgyógyász főorvosnál, Kecskemét-Árpádváros házi gyermekorvosánál. Nem kevés, de mint megtudjuk, egyes kollégáinak még ennél is nagyobb a forgalma ezekben a napokban.

Némely praxisokban 130-150 gyermek is megfordulhat egy rendelésen.

– Minden tanév kezdetekor sok gyermek megbetegszik, bár az eddigi években ezt inkább a harmadik-negyedik héttől tapasztaltam, idén viszont már jóval hamarabb jelentkezett, szinte szeptember első napjaitól – mondta el Fischer László. Kétféle megbetegedés ilyenkor a legjellemzőbb, vélhetően mindkettő vírusos eredetű: az egyik felső légúti hurutos, köhögéssel, erős torokfájdalommal, fejfájással, esetenként lázzal, míg a másik típusú étvágytalanságot, hasmenést, hányingert-hányást okoz. Szerencsére egyiknek sem súlyos a lefolyása, viszont a gyermek szervezetét igénybe veszi, és mivel könnyen továbbfertőzheti a társait, nagyon fontos, hogy a tünetek megjelenése után ne menjen közösségbe. Ha a háziorvos részéről felmerül a Covid-fertőzés gyanúja, akkor PCR-tesztre lesz szükség.

Ilyen nagy forgalomnál minden óvintézkedés ellenére előfordulhat, hogy a gyerekek az orvosi rendelőben is átadnak egymásnak (vagy a szülőknek) valamilyen betegséget.

Éppen ezért Fischer László levélben már felhívta a körzetébe tartozók figyelmét arra, hogy előzetesen időpontot szükséges egyeztetni, azaz a szülők mindenképpen telefonáljanak, mielőtt elindulnak hozzá. Csak így lehet elkerülni a főként reggel és a zárás előtt jellemző tumultusokat és az ezzel együtt járó, további nem kívánt fertőzéseket. A sürgős betegellátás kivétel, ilyenkor nyilvánvalóan nincs szükség időpontra. Az állandó gyógyszerek felírását, igazolás, beutaló kiállítását, táppénzre vételt rugalmasan, telefon­hívás vagy e-mail alapján is elvégzik.

Kilencven-száz körül alakul ezekben a napokban a betegek száma dr. Fischer Lászlónál
Fotó: Hraskó István

Fischer László azon a véleményen van, hogy enyhe panaszok esetén – mikor a gyermek általános állapota egyébként jó, nem lázas, játszik – nem érdemes a szülőnek mindenáron elvinni a gyermekét orvoshoz. Orrfolyásnál, enyhe torokfájásnál láz- vagy fájdalomcsillapítóval, orrcseppel vagy orrspray-vel, vitaminnal, hasmenésnél pedig diétával el tudják kezdeni otthon a kis beteg kezelését. Mindig jó a sok tea és a könnyű ételek fogyasztása, a nyugalom, a gyógyító alvás. Természetesen telefonálni vagy egy e-mailt küldeni azért szükséges, és ha rosszabbodik a gyermek állapota, mindenképpen fel kell keresni az orvost.

A telemedicina egy jó lehetőség

A Covid időszakában lett kötelező, hogy csak előzetes bejelentkezés után lehet elmenni a doktorhoz. Fischer László hangsúlyozta: ez nem feltétlen az orvosnak kényelmes, hiszen attól, hogy személyesen nem találkozik a pácienssel, telefonon vagy neten keresztül még ellátja tanácsokkal, felír neki gyógyszert.

Úgy véli, hogy a betegnek is az az érdeke, hogy ha nem feltétlenül szükséges a rendelésen megjelennie – biztonsággal megállapítható a betegsége vizsgálat nélkül, csak a tünetek leírásával, esetleg fotókkal –, akkor jobb, ha otthon marad.

– Mindig felháborodok azon a megjegyzésen, hogy mi, háziorvosok távgyógyítást alkalmazunk. A távgyógyításnak semmi köze az orvosi tevékenységhez. A telemedicinális ellátás a szakorvosnak és a betegnek, gyerekeknél a szülőknek is egy lehetőség, amivel bizonyos esetekben lehet és érdemes élni. Vannak olyan szituációk, amikor pedig elengedhetetlen a rendelőben való megjelenés és a vizsgálat – hangsúlyozta a házi gyermekorvos.

Kerüljük a zárt térben a nagy tömeget

Dr. Fischer László figyelmeztet: háziorvosi rendelőben és más egészségügyi intézményben továbbra is kötelező a maszk használata, a távolságtartás és az alapvető higiénés szabályok betartása.

– Fontos, ha valakinek enyhe felső légúti tünete van, de általános állapota jó, nem érzi magát betegnek, zárt térben – boltban, munkahelyen – viseljen maszkot. A cseppfertőzéssel terjedő bakteriális vagy vírusos betegségek átadását jelentősen csökkenteni tudja. Ez a helyes, jó szokás már több évtizede él például Japánban. Javaslom, hogy a családok használják ki az őszi idő szépségeit. Minél több időt töltsenek a szabadban, kiránduljanak, játsszanak, sportoljanak! Ha tehetik, kerüljék az olyan szabadidős tevékenységet, mely során sok gyerek és felnőtt zsúfolódik össze zárt térben. Fogyasszanak minél több gyümölcsöt, zöldséget. Részesítsék előnyben a hazai, ellenőrzött termékeket – sorolta a jótanácsokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában