bács-kiskun

2021.09.07. 09:45

Megkezdődött a gólyák őszi vonulása, de veszély is fenyegeti őket

Útnak indultak a fehér gólyák, ahogy teszik azt minden nyár végi-ősz eleji időszakban. Lássuk, merre tart az útjuk, és milyen veszély fenyegeti őket.

Morva Daniella

Fotó: Shutterstock

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNP) tájékoztatása szerint a fehér gólyák idei őszi vonulása megkezdődött, ami talán nem is olyan meglepő, hiszen mint megtudtuk, a gólyák jellemzően már augusztus elején megkezdik a gyülekezést, a fiatalok rendszerint augusztus 20. és 30. között kelnek útra Afrika felé, míg a tapasztaltabb költőpárok szeptember elején.

– A hazai és a kelet-európai gólyák rendszerint keleti irányban vonulnak, a Boszporuszon átkelve átszelik Kis-Ázsiát, a Földközi-tenger keleti partvidékén haladva a Szuezi-öbölnél érik el Afrikát, innen akár Dél-Afrikáig levonulnak. A nyugat-európai állomány útvonala Gibraltáron keresztül vezet Afrikába, és annak nyugati partvidékén vonulnak dél felé, de előfordul, hogy a hazai példányok is erre mennek – közölte szerkesztőségünkkel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Csökkent a hazai egyedszám

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közlése szerint évtizedek stabilitása után közel negyedével csökkent a hazai fehérgólya-állomány az utóbbi öt évben. A 2019-ben összegyűjtött adatok alapján a hazai egyedszám nagyjából 22 százalékkal csökkent, így a korábbi évtizedek 4800-5500 párjához képest ma körülbelül 3900-4200 gólyapárt tartanak számon.

A csökkenés több tényezőre is visszavezethető. Ilyen például az élőhelyek számának csökkenése, a nagyüzemi mezőgazdaságban használt vegyszerek, áramütés miatti elhullás, klímaváltozás okozta szárazodás, táplálkozóhelyek méretének és minőségének csökkenése, zsákmányállatok számának csökkenése, illetve a Mediterráneumban előforduló tömeges lelövések.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2019-es adatai szerint körülbelül 490 költőpár él (ebből 350 pár Bács-Kiskunban, 140 költőpár pedig Csongrád megyében, a KNP működési területére eső részen).

Mire számíthatunk?

A fehér gólya rendkívül jó alkalmazkodóképességű faj. Ezt a következtetést könnyedén levonhatjuk abból, hogy emberek lakta településekre, de még villanyoszlopok tetejére is beköltözik. Az állománycsökkenés nem évről-évre zajlik, sokkal inkább enyhe növekedéseket tör meg egy-egy rossz időjárással bíró év. A gólyák vonulási szokásai azonban változnak: a régebben Afrikában telelő faj nyugati állományai ma már inkább Spanyolországban vészelik át a hideg évszakot. A tavasz végén, illetve nyár elején előforduló csapadékos idő főként a gólyafiókákra jelent veszélyt, ezt láthattuk 2019-ben is, amikor számos gólyafióka fázott meg és pusztult el.

Az MME javaslata alapján

muszáj erőfeszítéseket tennünk az élőhelyek megőrzése érdekében,

mégpedig úgy, hogy az ésszerűség keretei között tartjuk az erdőtelepítéseket, továbbá megőrizzük a gyepeket, illetve a felszíni vizeket. Ezen felül minél több legelő állatra lenne szükség, nem csupán a gólyák, de a többi vadon élő faj, és a saját környezetünk megőrzése érdekében. Ez lenne az első lépés a gólyaállomány csökkenésének megállítása érdekében.

Fotóink illusztrációk.

Forrás: shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában