galériával

2021.09.13. 16:00

Lovas huszárok és zászlóforgatók is vonultak a halasi szüreti menetben

Három napon át ünnepeltek a városban, az elmúlt hétvégén tartották a 42. Halasi Szüreti Fesztivált, rengetegen voltak kíváncsiak a szombat délutáni szüreti felvonulásra, majd a vasárnapi kerékpárosokból, veterán járművekből és traktorokból áll menetre. Két színpadon is zajlottak a kulturális műsorok, népzenészek, hagyományőrző táncosok, mazsorettek, helyi és országosan ismert popzenészek és zenekarok léptek fel.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy év kihagyás után rendeztek újra szüreti mulatságot a csipke városában. A fesztivál központi része a Bethlen Gábor téren felállított nagy színpad volt és köré építették fel a különböző rendezvényhelyszíneket. Volt gyermekjátszó park, ahol a népi mesterségekkel, a vidéki életformával ismerkedhettek a gyerekek. Kipróbálhatták a kukoricamorzsolót, különböző fajátékokat és egy igazi konflisra is felülhettek.

A városháza udvarán kialakított borudvarban a Dél-Alföld és más borvidékek nedűjét kóstolgathatták a borkedvelők, mellé igazán igényes, különböző műfajú muzsika szólt. A borászok standjai a főtéren is várták a látogatókat, ahol különböző gasztronómiai finomságokat is lehetett fogyasztani. A népi hagyományok iránt érdeklődők a kézművesek és iparművészek sátraiban válogathattak kedvükre valót.

A szombat délutáni szüreti menetre megtelt nézelődőkkel a Kossuth és a Köztársaság utca, valamint a város főtere is, a Kiskunhalasi Lovasbandérium vezette fel a menetet, amelyben ott lovagoltak a Nemzeti Lovas Színház tagjai is, köztük az alapító igazgató, Pintér Tibor színművész, valamint Papadimitriu Athina, Jászai-Mari díjas színésznő, akivel dalra is fakadtak. A teljesség igénye nélkül, a menetben voltak a Halas Táncegyüttes, a Kiskun Táncegyüttes, a Mayossa Táncegyüttes, a Szilaj Citerazenekar, a Halasi Népdalkör, a Balotaszállási Citerazenekar és a Halasi Napsólyom Íjász Egyesület tagjai is.

A gyerekek is szívesen vesznek részt a szüreti menetben
Fotó: Pozsgai Ákos

Felvonultak a halasi helyi iskolákat képviselő csoportok, menetben, aki a délután a nagy színpadon fergeteges műsorral ajándékozták meg a halasiakat. Ott voltak a menetben továbbá a bajai Szent Ambrus Mézlovagrend, a szabadkai Méhecske Méhész Egyesület, a halasi Hunor Mézlovagrend és a Halas és Környéke Méhészeti Egyesület tagjai is. A menetben vonultak a Kiskőrösi Majorettek, a Pavane Zászlóforgató Csoport Szegedről, valamint a helyi iskolák csoportjai is, a menetet a Halas Concert Band zárta. Szombat délután és este, valamint vasárnap is egész nap könnyűzenei koncertek várták az érdeklődőket, vasárnap este Kovács Kati táncdalénekes műsora zárta a három napos szüreti fesztivál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában