Majerik Máté

2021.09.06. 11:30

Kecskeméti Gripen-pilóta nyerte el a Legjobb katonai bemutatóért járó díjat

A hétvégén Szlovákiában megrendezett repülőnapon a szlovák légierő parancsnoka által adható Legjobb katonai bemutatóért járó díjat Majerik Máté főhadnagy, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen bemutató pilótája kapta.

Hraskó István

Majerik Máté

Fotó: Bús Csaba

Mindezt a repülőbázis adta hírül közösségi oldalán.

– A siker kulcsa az a csapatjáték is, amit a támogató alegységekkel, mint például a műszaki kollégákkal együtt visznek sikerre a pilóták. Egymást támogatva élnek hivatásuknak

– hangsúlyozta a bázis.

Majerik Máté főhadnagy 2009 nyarán csatlakozott a honvédséghez, és 2010 végén már utazhatott ki Kanadába, a NATO Flying Training in Canada (NFTC) képzésre, ahol többek között CT-155 Hawkon repült. Két és fél év után tért haza, és bár még két évet várnia kellett, hogy Gripent vezethessen, közben azért volt lehetősége a vadászrepülőgép hátsó ülésében repülni, rengeteget gyakorolt szimulátoron, és több, Stockholmban megtartott taktikai szimulátoros képzésen vett részt. A típusátképzése 2015 végén volt Svédországban, majd mikor szóba került, hogy megüresedett egy demo, azaz bemutatópilóta-hely, jelezte, hogy nagyon szívesen vállalná. 2019 februárjában dőlt el, hogy elnyerte a feladatot. Mint elmondta, ehhez az kell, hogy a pilóta szeresse és otthonosan érezze magát a földközeli magasságú műrepüléseknél, ne féljen elmenni a repülőgép alkalmazásának határáig.

Majerik Máté 2019 szep­temberében az ausztriai Zeltwegben repült először nagyobb közönség előtt, és az egyik szakportál méltatása szerint ő hajtotta végre az egyik leginkább dinamikus és látványos műrepülést.

2020-ban a közönségszavazatoknak köszönhetően az ostravai repülőnap különdíját hozhatta haza.

A kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón aztán végre a magyar közönség is láthatta repülni a második napon.

– Nagyobb élmény több néző előtt szerepelni, de egy pilótának tudnia kell kezelni ezt a helyzetet. A bemutatómra nincs kihatással, hogy hányan néznek, mindig a maximumot teszem bele, akkor is, ha három ember előtt repülök. Amikor bekötözzük magunkat, ki kell zárni a közönséget – jelentette ki a főhadnagy portálunknak még a repülőnap előtt.

Majerik Máté
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában