galériával

2021.09.26. 12:48

Hatalmas szüreti mulatságot csaptak Tabdin

A hétvégén rendezték meg a szüreti fesztivált Tabdin, ahol felvonulás, kiállítás, tánc, zene, színházi előadás és koncertek is várták az érdeklődőket.

Barta Zsolt

Tabdiban először 1969-ben rendeztek szüreti mulatságot, amely Czukor Jánosné nevéhez kötődik, aki sajnos már nincs közöttünk. Czukor Jánosné hosszú éveken át szervezte a rendezvényt, szombaton rá is megemlékeztek a településen.

A faluban minden évben – kivéve tavaly – szeptember utolsó hetében tartják a szüreti rendezvényt.

– Tabdi számára az ilyen rendezvények közösség építő szereppel bírnak – hangsúlyozta Picard Tünde, a művelődési ház igazgatója, aki a programsorozat egyik fő szervezője volt.

Harmincöt lovasfogat vonult körbe a településen
Fotó: Barta Zsolt

Reggel pöfékelő traktorok ébresztették a lakókat. Délelőtt 10 órakor a katolikus templomban ökumenikus terményszentelő és hálaadást tartottak. Ezt követően átadták a település új minibölcsődéjét, amelybe már hét gyereket beírattak.

Az ebédre székelykáposztát főztek a helyiek. A finom étel után pedig 35 fogat lovasokkal együtt járta körbe a települést.

Megnyitottak egy kiállítást is, amelyhez nagyon sok helyi család járult hozzá emlékekkel, képekkel. A tárlaton fotók és újságcikkek segítségével mutatták be az egykori szüreti fesztiválokat, amelyet Czukor Jánosné emlékének szenteltek. A hagyományőrző programot Fábián Sándor polgármester nyitotta meg. A rendezvény keretében azok léptek fel, akik fiatalabb korukban a csőszt, a helyi kisbírót, a falu rosszát játszották, majd a hölgyek különleges tánccal lepték meg az érdeklődőket.

A rendezvény este színházi előadással, és koncertekkel folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában