galériával

2021.09.14. 15:35

Hálaadó istentiszteletet tartottak a megújult halasi templomért

23,5 millió forintból felújították a kiskunhalasi templomot és az orgonát is, ezért Balog Zoltán egyházkerületi püspök hálaadó istentiszteletet tartott vasárnap.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Balog Zoltán egyházkerületi püspök hirdetett igét vasárnap délután a Kiskunhalasi Református Egyházközség hálaadó istentiszteletén. A hálaadást a templomban található műemlék orgona, és az épület felújítása alkalmából tartották. Az orgona felújítását több támogatásból sikerült megoldani, a Nemzeti Kulturális Alap nyolc, Kiskunhalas városa kettő millió forinttal járult hozzá, míg egyéb támogatóktól, illetve önerőből 13,5 millió forint, azaz összesen 23,5 millió forint jött össze. Ezt az összeget az orgona restaurálására fordították, amelyet 1848-ban Bárány Lajos budapesti orgonaépítő készíttetett.

A műemléki épület felújításáért is szólt az istentisztelet. Ennek során kicserélték a parókia tetőzetét, megjavították a kiskunhalasi tornyot, és megtörtént a templom külső renoválásának első üteme. A költségeket az egyházkerület 30 millió forinttal támogatta, ezenfelül az egyházmegyei alap további 3, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Bethlen Gábor Alapkezelő 15 millió forinttal járult hozzá.

– Akkor van értelme bármilyen egyházi életnek, ha minden a Jézussal való találkozást készíti elő

– fogalmazott Balog Zoltán püspök.

Hozzátette: Isten ajándéka a születés, és az újjászületés. Mit is jelent az Istennel való találkozás? A napvihar meg a földrengés után, halk susogás, szelíd dallam. Amikor egyszer csak megrezdül valami bennünk, és tudjuk, hogy már csak Őt látjuk egyedül. Mert az Ő szeretete megrendíti a szívünket – mondta Balog Zoltán püspök az ünnepi percekben.

Fotó: Márton Anna

Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató, az egyházközség megbízott szakértője a szentmisét követően bemutatta az orgona felújítását, és egy színvonalas orgonakoncerttel lepte meg a jelenlévőket.

A kiskunhalasi templom orgonája a XIX. század közepéről származik, abból az időből nagyon kevés orgona maradt meg.

– Ez egy rendkívül értékes hangszer. Ráadásul a Kálvin téri református templom orgonájának mintájára épült, amit egy bécsi mester készített. Tulajdonképpen ez a bécsi hangszer kicsinyített mása. Varga László orgonaépítő mester volt a kivitelező, aki kiváló munkát végzett – emelte ki Hajdók Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában