Kiskunfélegyháza / galériával

2021.09.29. 11:25

Együtt emlékeztek meg a donorokról a hozzátartozók és a szervátültetettek

Világszerte csökkent a szervadományozások és a szervátültetések száma a koronavírus-járvány okán. Hétfőn az ismert szervdonorokra emlékeztek a kiskun­félegyházi Alsótemetőben.

Vajda Piroska

Kiskunfélegyházán három éve avatták fel az ország első olyan emlékhelyét, ahol a szerv­átültetettek és a donor hozzátartozói közösen emlékezhetnek azokra, akik szerveikkel emberek életét mentették meg. Bár a szervdonáció még mindig tabutémának számít hazánkban, évről-évre egyre többen jönnek el a félegyházi megemlékezésre, hogy leróják tiszteletüket az ismert szervdonorok és családjaik előtt.

A hétfői megemlékezésen dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy

fontos lenne tudatosítani az emberekben, hogy sokkal gördülékenyebb lehet a szervdonáció, ha még életünkben döntést hozunk saját szerveink halálunk utáni adományozásáról.

Hangsúlyozta, ez a döntés nem csupán egy lehetőség, hanem mindannyiunk személyes felelőssége.

Szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány a szervadományozást és az átültetéseket is megnehezítette. Egy 22 országot érintő felmérésből kiderült, hogy világszerte csökkent a szervadományozások és a szervátültetések száma. 2020-ban több mint 11 ezerrel kevesebb szervátültetést tudtak végezni. Hazánkban 2019-ben 440 szervátültetés történt, tavaly ez a szám 320-ra csökkent. Bár nem volt kevesebb az agykárosodásban elhunytak száma, csak nem volt lehetőség a donációra – részletezte az igazgató.

A szervátültetettek nevében Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, több mint 26 éve él beültetett vesével és nagyon hálás annak az ismeretlennek, akinek segítségével most itt állhat. Hangsúlyozta,

igyekszik úgy élni, hogy meghálálja az ajándékba kapott éveket.

Az ismert donorok emlékművének megvalósítását Csikós Józsefné kezdeményezte, akinek fia, Csikós József Csiki, halálával három ember életét mentette meg. Az édesanya abban bízik, hogy ez az emlékhely egy állomás lehet a lelki gyógyulás hosszú és fájdalmas útján a donor-hozzátartozók és a szervátültetettek számára egyaránt. Félegyházán dr. Domján Mihály pszichológus irányításával működik egy karitatív csoport is, ahol az érintettek rendszeresen találkoznak (személyesen vagy online), hogy egymást segítsék a fájdalmas, nehéz helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában