galériával

2021.09.21. 06:55

Bábel Balázs érsek megszentelte a felújított bajai iskolát és az óvodát

Bérmálkozással egybekötött ünnepi szentmisét celebrált dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek a bajai Szent József templomban vasárnap délelőtt, majd megáldotta a felújított Szent Balázs Katolikus Általános Iskolát és Óvodát. Az iskola épületének külső-belső felújítása 200 millió forint támogatásból valósult meg, az óvoda udvarát 35 millió forintból modernizálták.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Az iskola és az óvoda fenntartója a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, tulajdonosa Baja városa. A Szent Balázs Katolikus Iskola épületének külső-belső felújítása a fenntartó és a kormány egyenlő arányú hozzájárulásával, 200 millió forint támogatásból valósult meg. Az óvoda udvarának felújításához 35 millió forinttal járultak hozzá.

Az eseményen az óvodások és a kisiskolások kedves műsort mutattak be a nagy számban megjelent érdeklődőknek. Az ünnepségen köszöntőt mondott Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, aki Reményik Sándor: Templom és iskola című versére hívta fel a figyelmet. Majd összefoglalta az elmúlt évek iskolafejlesztéseit, melyek szerint az állami fenntartású iskolák a választókerületben összesen 2,8 milliárd forintból, az egyházi iskolák 1,1 milliárd forintból újulhattak meg.

– Manapság fontos, hogy kiálljunk évezredes hagyományaink mellett, hogy legyen mit átadni azoknak a gyerekeknek, vagy az ő gyerekeiknek, akik számára ma ezt az iskolát felavatjuk– fogalmazott Zsigó Róbert államtitkár.

A másik gondolata az elvégzett munkáról szólt: – Sokszor hallottuk, hogy az oktatási rendszer romokban hever, és, akiknek az a dolga, hogy ezt fenntartsák, nem megfelelő módon teszik. A valóságban a választókerületemhez tartozó tankerületi iskolák, tehát az állam által fenntartott iskolák, az elmúlt öt esztendőben több mint 2,8 milliárd forintból újultak meg. Épületek modernizálódtak, eszközöket vásárolhattak. A Bajai Eötvös József Főiskolán éppen egy 1,1 milliárd forintnyi fejlesztés zajlik, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán több mint hárommilliárdos beruházás van folyamatban. Ha megnézzük az egyházi kerülethez tartozó iskolákat, akkor azt tudjuk mondani, hogy az elmúlt esztendőben több mint 1,1 milliárd forintból valósultak meg beruházások ezekben az intézményekben is.

A számokból is látszik, hogy valóban az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik Magyarországon, és ennek része a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda felújítása

– mondta Zsigó Róbert.

A nemzetiszín szalagot a Szent Balázs Iskola előtt dr. Bábel Balázs érsek, Zsigó Róbert államtitkár, Nyirati Klára polgármester és Bíró Györgyi intézményvezető vágta át. Ezt követően a vendégek átsétáltak a pár száz méterre lévő óvodába és dr. Bábel Balázs érsek atya megszentelte az óvoda udvarát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában