lajosmizse / galériával

2021.09.22. 06:55

A társadalmi felzárkóztatásért dolgoztak a pályázatban

Lajosmizse 2016-ban nyújtotta be a pályázatát, melynek eredményeként 60 millió forintot nyert el társadalmi együttműködést erősítő helyi szintű komplex programok megvalósítására. A forrást a helyi roma szegregátumban élők társadalmi felzárkóztatására fordították, számos programot és fejlesztést megvalósítva. A program bemutató rendezvényét kedden tartották Lajosmizsén.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Szegregált területen élők társadalmi együttműködését elősegítő helyi szintű komplex programok Lajosmizsén című szakmai bemutató rendezvényét tartották meg kedden Lajosmizsén, az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézményében (EGYSZI).

Józsáné dr. Kiss Irén, az EGYSZI intézményvezetője köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a pályázat hátterét. Az intézmény konzorciumi partnerként vett részt a projektben a 2017. december 1. és 2021. március 31. közötti 40 hónapos időszakban, mely során 466 rendezvényen 1300 főt értek el. A projekt munkatársai, Meleg Sándor szociális munkás és dr. Faragó Viktor, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője ismertették a program tematikáját és eredményeit.

Elhangzott, hogy három kiadvány készült a programmal kapcsolatban. A Higgyünk önmagunkban és egy jobb világban, és a Ha egy jobb világot akarunk, magunknak kell felépítenünk című füzetek összefoglalását adják a megvalósított programoknak. A lajosmizsei romaság története című füzet Prof. Dr. Kürti László a helyi cigányság történetével foglalkozó kutatómunkája összegzése. Az esemény e kiadványok bemutatója is volt egyben. A program akcióterülete, a lajosmizsei szegregátum volt, melyet a KSH 2011-es népszámlálása alapján jelöltek ki. A projekt több pillérre épült.

A társadalmi integráció feltételeinek megteremtése keretében sport- és szabadidő-táborokat szerveztek három évig, évi két turnusban, alkalmankét öt napig, turnusonként 20 hátrányos helyzetű gyermeknek.

Az alkotótáborokban 16 szakember 106 gyermeknek 81 foglalkozást tartott a roma kultúra, a szakmák és mesterségek, a helytörténet és a szociális beilleszkedés témájában. A program keretében folyamatos szociális munka folyt a szegregátumban élők között, egyéni fejlesztésekkel, kliens-segítő találkozásokkal. Hangsúlyos volt a kora gyermekkori fejlesztés, ezen belül pszichodráma foglalkozásokat, szülőknek szóló kommunikációs és kapcsolatépítő tréningeket és a fitalakota célzó készségeket fejlesztő tréningeket tartottak a szakemberek.

Az egészségfejlesztés témakörében 12 féle szűrővizsgálatot tartottak és egészségügyi előadásokon szólították meg a testi jóllétüket kevéssé szem előtt tartó hátrányos helyzetű lakosságot.

Szemétgyűjtési akciót hirdettek és a szegregátumokban élő nők “menstruációs szegénysége” ellen is tettek higiénés csomagok biztosításával. Hangsúlyos szerepet kapott a bűnmegelőzési program és jól használható, edukációs eszközöket is beszereztek a pályázaton. A programban több gyermekvédelmi konferenciát és szakmaközi megbeszélést is tartottak.

A fejlesztési program infrastrukturális lába jelentős fejlesztést hozott a település szegregátuma számára: megújult a Bajcsy-Zsilinszky utcai Közösségi Ház, ahol egy nagyobb és egy kisebb helyiséget alakítottak ki, felújították a szociális bérlakásokat, melynek nyomán egy modern, félkomfortos hatlakásos társasház létesült és rendezték a közterületet is, így megújult a Damjanich utca és környéke.

A szakemberek hangsúlyozták: a program fontos lépés volt a felzárkózás irányába, azonban a szegregátum integrációja nem néhány év alatt történik meg.

Ez háromgenerációnyi időt igényel – az első, mostani generációt további zuhanását megakadályozzák, a második generációt kicsit feljebb emelik és a harmadik generáció önállósodhat a felzárkózási folyamatban.

Az eseményen Basky András, Lajosmizse polgármestere méltatta a projekt munkatársainak értékes munkáját és köszönetet mondott a sikeres megvalósításért. A rendezvényen dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke is jelen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában