korszerűsítés

2021.08.15. 11:30

Több milliárd forintból fejlesztik a bajai Víztudományi Kart

A kormány 3,2 milliárd forintos beruházásának köszönhetően korszerű laborkomplexum épül a bajai campuson, valamint további fejlesztések is zajlanak a kar két mérőtelepén is. A folyamatban lévő munkákról dr. Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Bajai Víztudományi Karának dékánja tájékoztatta a baon.hu-t.

Márton Anna

Egy évtized után ismét jelentős összeget fordíthatnak a körülmények javítására

Fotó: Kubatovics Tamás / archív-felvétel

– A beruházás több elemből tevődik össze, komplex intézményfejlesztésről beszélhetünk. A jelenleg zajló kivitelezéssel a hallgatói közösségi tér, a street workout, a sportpálya és kapcsolódó tér rendezése valósul meg. A hallgatók számára az egyik legvonzóbb rész az igen divatos sportolási lehetőséget biztosító street workout, kültéri fitneszpálya lesz, hasonlóan, mint a Ludovika Campuson, az Orczy kertben – mondta Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Bajai Víztudományi Karának dékánja.

A campuson még két további beruházás kezdődött meg. – A napjainkra elavult két laboratóriumhelyiségünket egy új, minden igényt kielégítő laborcsarnokkal váltjuk ki, amelyben a hidraulika-, a talajmechanika- és az építéstan-laboratóriumok kapnak helyet. A meglévő víztechnológiai oktatóbázisunk rekonstrukciójára is sor kerül, ami elsősorban funkcionális, belsőépítészeti átalakításokat jelent – részletezte a kar vezetője.

Kiemelte, hogy a fejlesztés nemcsak Bajára korlátozódik, hiszen a gyakorlati jellegű oktatásban kiemelt prioritása van a magyaregregyi és az érsekcsanádi mérőtelepnek. Elsősorban energetikailag – nyílászárócsere, hőszigetelés, fűtés – korszerűsítik az érsekcsanádi hullámtérben található hidrogeodéziai mérőtelepet. A Kelet-Mecsekben található magyaregregyi ingatlan a korszerűsítése mellett jelentősen bővül is.

– A mérőtelep jelenleg elsősorban dombvidéki vízrendezési mérőgyakorlatok helyszíne, de a kiváló adottságai miatt mintaterületként működtethető, a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolható. A fejlesztést követően az ingatlan alkalmassá válik hazai és nemzetközi szakmai rendezvények megtartására – részletezte Bíró Tibor.

Az ingatlanfejlesztésekhez nagymértékű eszközpark­újítás is párosul, ami a mérőműszerek korszerűsítését és új típusú eszközök beszerzését jelenti.

Mindaz, ami az oktatásban, kutatásban a csúcskategóriába tartozik ma a világban, elérhető lesz az oktatóik és hallgatóik számára – tudtuk meg a dékántól.

Az új laborokat felszerelvényezik, vadonatúj építéstan-, talajmechanika- és hidraulikalabort alakítanak ki, valamint korszerűsítik a Víztechnológiai Oktatóbázison az ivóvíz-, szennyvíztisztító és félüzemi berendezéseket, bővítik a kapcsolódó laboratóriumi mérési lehetőségeket.

Dr. Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Bajai Víztudományi Karának dékánja
Fotó: Márton Anna

Érsekcsanádon a nagyvízi mérésekhez szükséges eszközöket vásárolják meg, a kabinos mérőcsónaktól kezdve a vízsebesség-, hordalékmérőn át a legmodernebb geodéziai eszközökig minden a hallgatók rendelkezésére áll majd.

– Magyar­egregyen pedig a kisvízi mérésekhez szükséges eszközök, vízsebesség­mérők, vízhozammérők újulhatnak meg, de analitikai, vízbiológiai laboratóriumot és hidrometeorológiai állomásrendszert is kialakítunk. Tehát minden eszköz elérhető lesz, ami a vízgyűjtő feltárásához szükséges, a területet mintaterületként tudjuk működtetni. Az ingatlanfejlesztés – beleértve a csarnoképület tervezését is –, a laboreszközök beszerzése közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik, a közbeszerzési kiírások már folyamatban vannak – mondta Bíró Tibor.

A tervek szerint a közösségi tér, a sportpálya és a kapcsolódó tér rendezése már az idei évben befejeződik a bajai campuson. Az eszközbeszerzések nagy része is várhatóan az idén realizálódik, de lehetnek olyan speciális eszközök, amelyeknek beszerzési ideje hosszabb, ezért vélelmezhetően a jövő év tavaszán fog zárulni. A magyaregregyi és az érsekcsanádi fejlesztések előkészítése, tervezése idén zárul és jövőre kezdődik a kivitelezés – tudtuk meg a dékántól.

Többen jelentkeztek idén a karra

A felsőoktatásba jelentkezők számát tekintve az országos tendencia érvényesült a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a Víztudományi Karon is. Az egyetemre és a karra is több mint húsz százalékkal többen jelentkeztek, mint az előző évben, ha csak a magyar hallgatók számát vesszük figyelembe. A külföldi hallgatók vonatkozásában a jelentkezés megduplázódott.

– A külföldi diákok közül heten mesterszakon folytatják tanulmányaikat, tizenhárom fő választása az alapszakjainkra esett. A karon három alapképzési vízgazdálkodási orientációjú szakon tanulhatnak az érdeklődő, szakmai orientáltsággal rendelkező hallgatók. Az elmúlt évek folyamán az építőmérnöki szak volt a legnépszerűbb, ezt követi a környezetmérnöki és a vízügyi üzemeltetési szak. A kar második alkalommal indítja a nemzetközi vízpolitika és vízdiplomácia mesterképzési szakot, de a tavalyitól eltérően már nemcsak levelező, hanem nappali tagozaton is. A mesterképzés sajátossága az angol nyelvű oktatás mellett, hogy a képzés Budapesten történik. A környezeti képzésünket új specializációval egészítjük ki, amelyen a fenntartható fejlődés, a zöldgazdaság-körforgásos gazdaság és a környezetbiztonság témakörök természetesen fókuszban állnak a vízgazdálkodással, hiszen a világ ebbe az irányba halad – zárta gondolatait Bíró Tibor.

Borítóképünk archív-felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában