kecskemét / tiszakécske

2021.08.17. 14:36

Terítőket vitt a kékfestőmester a Wojtyla Barátság Központnak

Kovács Miklós tizenhat esztendeje támogatja a népkonyhaként is működő Wojtyla Barátság Központot.

Sebestyén Hajnalka

Farkas P. József (balra) és Kovács Miklós

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A tiszakécskei kékfestőmester újabb ajándékkal lepte meg a Wojtyla Barátság Központot, terítőket adott át Farkas P. József alapítónak.

Kovács Miklós idén töltötte be 93. életévét, jelenleg is aktív. A nemzetközi hírű, számtalan díjjal, elismeréssel kitüntetett kékfestő mester 16. esztendeje – a kecskeméti szociális intézmény fennállása óta – rendszeresen támogatja gondoskodó szeretetével a Wojtyla sorsközösségét. Terítőkkel, ebédadománnyal, jó szóval. A terítők az intézmény dísztermében borítják az asztalokat. A legfrissebb ajándékait – két tucat kék terítőt – a napokban vitte el, és személyesen adta át.

A Kossuth-díjas kékfestő beleszületett a mesterségbe, hiszen a Kovács család 1878 óta foglalkozik kelmefestéssel. Az ükapa műhelye Kecskeméten volt, helyét mindmáig Festő utcának nevezik. Tanulmányai után esztergályosként dolgozott, mikor azonban édesapja megvette az első mintázógépet otthonra, mégis a kékfestő pályát választotta, melyben később hasznát vette eredeti szakmájának is. Előbb segédként munkálkodott apjával, majd 1962-ben letette a kékfestő mestervizsgát.

Ezt követően saját műhelyt hozott létre. Tudását családjának is továbbadta. Két leánya, Gabriella és Mária, nyomdokain haladva, kitanulták a kékfestő mesterséget. Felesége 1982 óta népi iparművész, a kézi tarkázású terítők elismert készítője.

Tiszakécskei családi műhelyük nemcsak hazai, de európai szinten is ipartörténeti ritkaságnak tekinthető.

Leányaik a terméktervezésen kívül a kékfestő műhely teljes választékát kínáló szentendrei üzletet vezetik. A Hungarikum Bizottság döntése alapján nemzeti érték a „kékfestő tevékenység és Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életműve, melyet a tevékenység fennmaradása érdekében végzett”.

Farkas P. József (balra) és Kovács Miklós
Fotó: Sebestyén Hajnalka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában