beruházás

2021.08.01. 06:55

Szikkasztóárkokat építenek Csátalján

Százmillió forintot nyert Csátalja csapadékvíz-kezelésre a Terület- és Település­fejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán. Kovács Antal polgármester a folyamatban lévő és a legújabb nyertes projektekről tájékoztatta a baon.hu-t.

Márton Anna

KOvács Antal polgármester mutatja a gépek által kiásott árkokat.

Fotó: Márton Anna

A község csapadékvíz-kezelésre nyert pénzt. Sokan tévesen csapadékvíz-elvezetést gondolnak, de Csátaljának nincs csapadékvíz-befogadója, ezért szikkasztóárkokat hoznak létre.

– A Petőfi Sándor utca csapadékvíz-kezelését tudjuk megvalósítani, csapadékvíz-elnyelőket létesítünk, fedlapokat cserélünk, illetve a zárt csőrendszer kitisztítása is megtörténik – mondta Kovács Antal. – A Damjanich utca felének a csapadékvíz-kezelését is megoldjuk, ami nem elvezetést jelent. Sokan tévesen csapadékvíz-elvezetést gondolnak, de Csátaljának nincs csapadékvíz-befogadója, ezért mi nem tudjuk elvezetni sehova a vizet, helyben kell megoldanunk a csapadék kezelését, szikkasztóárkokat hozunk létre. Ez egy mély terület, a végpontja két domb közötti rész. A csapadékvízárkokat úgy kellett kialakítanunk, hogy elosztva, egyenletesen lehessen a vizet kezelni, ne folyjon össze az alsó részen, mert akkor az alsó részen lévő házak úszni fognak.

Ez egy olyan pályázat, ami jelenleg 50 százalékban készült el, várhatóan augusz­tus végére befejezi a kivitelező, a pályázat szerint szeptemberre kell elkészülnie.

Amikor leesett két hete a nagy mennyiségű csapadék, egy nap alatt 98 milliméter, akkor ezek az árkok is megteltek, ömlött a víz, de azt hiszem, ez minden településen így volt, ekkorát nem tudnak kezelni sehol. De ezek a frissen kiásott árkok még csak félig készültek el.

A polgármester beszámolt arról is, hogy egy másik Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati támogatásból szintén csapadékvíz-kezelésre nyertek 100 millió forintot. Ebből a Damjanich utca másik felének a csapadékvíz-kezelését oldják meg, illetve a Jókai utcában megépítik a csapadékvíz-elvezető árkokat. Az elöljáró beszámolt továbbá még két sikeres pályázatról.

A Magyar Falu Programban három pályázatot nyújtott be a település önkormányzata, ezekből kettő sikeres volt, a harmadik tartaléklistára került.

– Az egyik nyertes pályázatból a külterületről bejövő utak végén a zúzottkővel való útépítést oldjuk meg, közel 31 millió forintból, hogy a sarat ne hozzák föl a szilárd útburkolatra esős időszakban a mezőgazdasági gépek. Szolgálati lakás felújítására is sikeresen pályáztunk, közel 30 millió forintot nyertünk. A közösségi téri pályázatunk került tartaléklistára, amiből egy munkabérre, illetve rendezvénysátorra pályáztunk.

A Magyar Falu Program pályázat megvalósítási munkái már ősszel megkezdődnek, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által támogatott csapadékvíz-kezelés pedig jövőre indulhat el. Jövő januárra várható, hogy kiírhatják a közbeszerzési pályázatot. A tankerü­let sikeres pályázatának köszönhetően jelenleg zajlik a Csátaljai Általános Iskola épületében a tantermek és a vizesblokkok felújítása 50 millió forintból. A felújítást várhatóan augusztus végére befejezik.

Kovács Antal polgármester szemléli a félig elkészült szikkasztóárok egyik szakaszát
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában