BUDAPEST / BUGAC

2021.08.07. 14:50

Száz jurtából álló nomád tábor várja az Ősök Napja látogatóit

A Kárpát-medencei magyar­ság legnagyobb hagyomány­őrző ünnepét rendezik meg augusztus 13. és 15. között Bugacon – közölte Bíró András Zsolt, a szervező Magyar-­Turán Alapítvány kura­tóriumi elnöke az esemény pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta, idén több mint harminc zenei program közt Petrás Mária és a Csík zenekar is koncertet ad.

Munkatársunktól

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Kárpát-medence legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepe programjai között Zala várának ostromát is bemutatják a látogatóknak. Emellett honfoglalás kori leletanyagot és élethű nagyságú lovas harcos rekonstrukciót is bemutató különleges régészeti és antropológiai kiállítást is láthat a közönség. Több mint ötven nagy műsorszám mellett kézműves­vásár, íjász-, párbaj- és szablyavívó verseny, valamint számos hagyományőrző bemutató is szerepel.

A legnagyobb látványosság idén is a seregszemle lesz, amelyre eddig közel háromszáz lovas jelentkezett korhű felszereléssel és fegyverekkel – részletezte Bíró András Zsolt, aki szerint a rendezvény egyre ismertebb külföldön is. Idei újdonság továbbá, hogy hun kori asszonyok ékszereinek rekonstrukciói is láthatóak lesznek a tematikus sátrak programjai között, melyet több múzeum, köztük a Magyar Természettudományi Múzeum és a Szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai is segítettek korhűen megeleveníteni.

Az elmúlt évekhez hasonlóan szervezik meg a rendezvényt, de Varga Zoltán, az alapítvány technikai igazgatója kiemelte, több hideg vizes kutat alakítottak ki a látogatók részére, melyek vizét bevizsgáltatták és korlátlan mennyiségben fogyasztható az ingyenesen látogatható rendezvényen. Gondoltak a kisgyermekes családokra is, így külön baba­-mama jurta áll rendelkezésre az anyukáknak, ahol tisztába tehetik, megetethetik gyereküket.

Az eurázsiai sztyeppét idéző helyszínen árnyékolt pihenőpontokkal is kedveskednek a szervezők a kilátogatóknak. Szállásból és étkezési lehetőségekből sincs hiány – mondta Bugac alpolgármestere, Endre Gábor, aki szerint az esemény lassan történelemmé válik a településen.

Tehát az idei Ősök Napjára jelentősen növelték az árnyékolófelületek méretét és az ülőhelyek számát, fejlesztették a terület vízellátását és a kempinget is

– tette hozzá Varga Zoltán technikai igazgató.

Lezsák Sándor, a rendezvény fővédnöke a budapesti sajtótájékoztatón
Fotó: MW

A Magyar-Turán Alapítvány szervezőmunkája olyan kapcsolatrendszert és bizalmi tőkét teremt a keleti rokonnépek és Magyarország között, amelyre hazánknak nagy szüksége van – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a rendezvény fővédnöke, aki a helyszínen is tiszteletét teszi.

A szervezők emlékeztettek arra is: az Ősök Napja több mint száz jurtából álló nomád táborában minden program ingyenes, a látogatóknak kizárólag a parkolásért és a kempinghasználatért kell fizetniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában