baja

2021.08.02. 11:25

Sokat tett a keresztény oktatás újraindításáért Tarján Levente

Tarján Levente nyugalmazott igazgató a KÉSZ Bajai csoportjának örökös és tiszteletbeli tagja a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 2018-ban vehette át. Baja díszpolgára idén 80 éves. Tevékenységének és szervezésének köszönhető, hogy Baján 25 éve újra elkezdődött a keresztény oktatás. Lapunknak a hit erejéről és a Keresztény Értelmiségiek Bajai Szervezetének tevékenységéről számolt be.

Márton Anna

Tarján Levente nyugalmazott igazgató, Baja díszpolgára idén nyolcvanéves

Fotó: Márton Anna

Annak idején 1990-ben ez nem volt egyszerű dolog. Több mint száz pedagógus volt a bajai alapító tagok között. – Megállapítottuk azt, hogy amikor az úgymond szocializmus létrejött, akkor államosították az iskolákat, tehát kivették az egyházak kezéből a nevelési dolgokat. Ha belegondolunk, akkor ebből tanulni kell. Mi a keresztény értékeket szerettük volna újra a gyerekeknek megtanítani, de mindenképp az óvodában terveztük elkezdeni. Ez volt a cél 1992-ben, igaz országosan is többen próbálkoztak. Nagyon drasztikus módon alakult, mert sok helyen veszekedések voltak, csákánnyal verték szét az épületeket. Baján teljesen simán ment minden. Én nagyon boldog vagyok, hogy ezt sikerült kialakítani – mondta Tarján Levente nyugalmazott iskolaigazgató.

A Bajai KÉSZ csoportba csatlakoztak óvodapedagógusok, középiskolai és főiskolai tanárok és erős hittel kezdték a munkát.

– Voltak ugyan, akik azt mondták, hogy tudjuk ezt megcsinálni, amikor bennünket erre nem képeztek ki.

Azt mondtuk, hogy nem kell félni, mert amikor Krisztus urunk megalapította az egyházát a tizenkét apostolával, azok sem voltak tanítók, pedagógusok vagy tanárok. Egyszerű emberek voltak, de volt hitük, hozzáfogtak és megalapították. Lám, kétezer év után itt van a keresztény, katolikus egyház és működik. Tehát bízni kell, hittel kell hozzáfogni. Elkezdtük és csináltuk. Először csak az óvoda, utána az általános iskola, akkor még nem is gondoltuk, hogy talán még egyszer középiskola is lesz ebből, és lett – emlékezett az igazgató.

Ezt követően sokan jöttek Bajára segítséget, tanácsot kérni a megyéből és az ország különböző részeiről. A válasz minden esetben a hit és a jó ügy volt.

– Ha jó ügyet szolgálunk, az Úristen majd segít bennünket, ha nem, akkor úgyis dugába dől minden.

Annak idején, amikor az alapító okiratot megszerkesztettük, akkor az önkormányzat felajánlotta, hogyha nem lesz elég jelentkező a katolikus iskolába, akkor majd átveszik az önkormányzati iskolába ezeket a gyerekeket, akik idejártak. És lám-lám, azóta már van olyan önkormányzati iskola, amit be kellett zárni, vannak iskolák, ahol alig tudnak osztályokat indítani, nekünk meg új épületet kellett szentelni, mert annyian jelentkeznek hozzánk – részletezte Tarján Levente nyugalmazott igazgató.

A Szent László ÁMK új épületszárnyának ünnepségén rendkívül meghatott volt.

– Azon a helyen 1992 augusztus 31-én kis padok voltak, 19 elsős gyerek a szüleikkel foglaltak helyet, és fent a dobogón volt Dankó érsek úr, Jávor plébános úr, Keve atya, az akkori polgármester, Éber András, Gál Jenő és szerénységem. Belegondoltam, hogy Istenem, ezzel indultunk és most ez lett belőle. Ez csodálatos – emlékezett a nyugalmazott igazgató.

Tarján Levente nyugalmazott igazgató, Baja díszpolgára idén nyolcvanéves
Fotó: Márton Anna

Tevékenységével igen magasra tette a mércét

Vedelek Norbert, a KÉSZ új elnöke hírtportálunknak elmondta, hogy Tarján Levente igazgatóval régóta jó viszonyt ápol, hiszen már több évtizedes az ismeretségük, hajdani gimnáziumi diákként is nyomon követte az iskola igazgatójának munkásságát. – Két évvel ezelőtt vehettem át a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Bajai Csoportjának irányítását Tarján Leventétől. Megtisztelőnek érzem, hogy a csoport elnöki székében követhettem őt. Elnök úr a tevékenységével igen magasra tette a mércét, de ugyanakkor utat is mutatott a jövőt illetően. Úgy gondolom, hogy szelíd, de ugyanakkor határozott közéleti szerepvállalása Baja javára vált, és segítette a fejlődést. Elég csak a Szent László ÁMK létrehozásában vállalt szerepét említeni, diákok ezreinek a gondolkodására és nevelésére hatott ezzel. Bízom benne, hogy Tarján Levente még sokáig jó erőben és egészségben fog tudni segíteni minket hasznos meglátásaival, a KÉSZ bajai csoportjával igyekszünk az általa elkezdett munkát folytatni – mondta Vedelek Norbert, a KÉSZ új igazgatója, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke a baon.hu-nak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában