Bodor Iván

2021.08.18. 17:30

Sokat köszönhet kiváló tanárainak a kereki fiatal

Az ország legjobb ifjú tudósának egyike a kerekegyházi Bodor Iván. A tizennyolc esztendős fiatalember az Oktatási Hivatal által szervezett tudományos középiskolai vetélkedő ezernégyszáz indulója közül jutott be a nyolc­fős döntőbe biológia tudomány­területen.

Gulyás Sándor

Bodor Iván elnyerte A KJG kiváló tanulója címet, ezzel együtt az „Aranykoszorús KJG”-jelvényt is

Fotó: Gulyás Sándor

Bodor Iván a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és AMI eminens tanulója volt, minden évfolyamot kitűnő eredménnyel végzett el. Középiskolai tanulmányait a Kecskeméti Katona József Gimnáziumban folytatta biológia–kémia tagozaton. Mindvégig, majd az azt követő érettségi vizsgán is az egyik legkiválóbb diáknak bizonyult, így elnyerte A KJG kiváló tanulója címet, ezzel együtt az „Aranykoszorús KJG”-jelvényt is.

– Az általános, majd a középiskolában is kiváló tanáraim voltak, akiknek nagyon sokat köszönhetek. A biológiát Halákné Kovács Elza kedveltette meg velem, majd a gimnáziumban Ragó Anikó tanárnő óráinak hatására a lett a kedvenc tantárgyam. Az ő biztatására neveztem be az ifjú tudósok versenyre. Az első forduló tavaly novem­berben volt iskolánkban, a másodikat tavasszal tartották meg a fővárosban.

A tehetséges fiatalember eredményességében nagy szerepet játszott az, hogy korábban országos, járási, megyei megmérettetéseken szerzett rutint, valamint az, hogy a kötelező tananyag elsajátítása mellett beleásta magát a szakirodalomba.

– Ötödik osztályos korom óta veszek részt tanulmányi megmérettetéseken.

Több alkalommal állhattam dobogóra matematikaversenyen, magyar nyelv és irodalom, helyesírási, német nyelvi, kémia-, illetve biológiaversenyeken.

Legbüszkébb ezek közül talán a Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia magyar nyelv és irodalom megyei döntő arany fokozatára, az országos Arany János magyarnyelvtan-verseny 2., a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny megyei 3., a XX. Jubileumi Simonyi Zsigmond Kárpát-­medencei helyesírási verseny 2. helyezésére vagyok. Szabadidőmben, még középiskolás koromban is aktívan részt vettem a helyi általános iskolában szervezett katasztrófavédelmi szakkör tevékenységében, versenyein, valamint a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kecskeméti szervezetének munkájában és az általuk szervezett megmérettetéseken – tette hozzá Bodor Iván.

A fiatal tehetség tanulmányait ősszel az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kezdi biológia szakon.

Feltett szándéka, hogy kutató legyen. Leginkább az immunológia és a mikrobiológia iránt érdeklődik. Bodor Iván a napokban értesült arról, hogy a település önkormányzata idén őt nevezte a Kerekegyházi Tehetség díjra.

Bodor Iván a tanulás mellett a társastáncban találta meg örömét. Tagja volt a városban működő Gold Group csoportnak, amellyel rendszeresen fellépett a városi rendezvényeken. Tervei szerint a tánccal egyetemi évei alatt sem hagy fel.

Bodor Iván elnyerte A KJG kiváló tanulója címet, ezzel együtt az „Aranykoszorús KJG”-jelvényt is
Fotó: Gulyás Sándor

Helytállt a gyakorlatban is

A verseny rendkívül változatos volt, az elméleti ismeretek mellett a gyakorlatban is helyt kellett állnom. Lényegében két esztendő alatt mélyítettem el biológiatudásomat, mivel korábban inkább a vegyészet felé vonzódtam. Ebből adódóan nem éreztem magam esélyesnek, arra pedig végképp nem gondoltam, hogy bejutok az első nyolc közé. A döntő rövidebb televíziós fordulókból áll majd, melyet az M5 csatorna fog majd szeptemberben közvetíteni – mondta Bodor Iván.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában