bács-kiskun

2021.08.22. 18:13

Komoly károkat okoznak az amerikai lepkekabócák a kertekben

Elszaporodtak a kertekben az amerikai lepkekabócák, melyek teljesen tönkretehetik a növényeket. A védekezés ellenük azonban nem lehetetlen.

Várkonyi Rozália

A füge szárán csoportosan ülnek az amerikai lepkekabócák

Forrás: szoljon.hu

Fotó: Bihari Brigitta

Az amerikai lepkekabócáknak nagyon jellegzetes az alakjuk. Az imágók vagyis a kifejlett lepkekabócák néhány milliméteresek, legyezőre hasonlítanak, szürkés színűek és pattogva, ugrálva közlekednek. Méretük és a közlekedésük miatt nehéz őket elkapni. Nagy létszámban jelennek meg a növényeken. A lárva zöldes színű, de felületét hófehér viaszszálak borítják.

Miben nyilvánul meg az amerikai lepkekabóca kártétele?

A füge szárán csoportosan ülnek az amerikai lepkekabócák
Fotó: Bihari Brigitta / szoljon.hu

Rosznáky-Barna Péter kecskeméti kertészmérnök elmondta, hogy a lárvák szívogatásuk során nagy mennyiségű nedvet vonnak el a növénytől, majd a számukra felesleges cukrokat a növény felületére ürítik. A szívogatások révén elhajlások, pöndörödések és zsugorodások figyelhetőek meg a növényeken, emellett pedig a növekedésük is lassul.

– A levelek termelik azokat az anyagokat amelyeket végül a növény a szállítóedénynyalábokon keresztül a gyümölcsökbe szállítanak. A szívogatásnál olyan náluknál is kisebb vírusok kerülnek a növénybe, amelyek ellen nagyon nehéz, ha nem lehetetlen védekezni – részletezte a szakember.

Az amerikai lepkekabóca polifág faj, ami azt jelenti, hogy többféle növényen megjelenik.

– A rózsavirágúakra veszélyes sok esetben ez a rovar. A dísznövényeinken kívül a gyümölcstermő növényeinken is károsít. Így az almán, a szilván, az őszibarackon, a kajszin, a cseresznyén, a meggyen és a dión, sőt még a szőlőn is találkozhatunk az általa hátrahagyott fehér bevonattal – mondta.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Az amerikai lepkekabóca a fás szárú növények kéregrepedéseibe helyezett petékkel telel át hazánkban, így a szakember javaslata szerint a tél végi olajos lemosó permetezéssel gyéríthetjük az áttelelő tojások számát.

– A májusban megjelenő lárvák ellen a fertőzött hajtások eltávolításával és megsemmisítésével tudunk a legegyszerűbben védekezni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy

a levágott hajtásokat mindig a szemetesbe tegyük vagy égessük el, semmiképp ne tegyük a komposztba, hiszen így visszafertőzheti növényünket

– hangsúlyozta Rosznáky-Barna Péter.

– A lárvák május végén, június elején vannak a növényvédő szerekre legérzékenyebb állapotban, mert ekkor még testüket nem borítja sűrű, pelyhes viaszbevonat. Vegyszeres, vagy a biogazdálkodásban engedélyezett készítményeket is lehet használni ellenük. Ezekkel a szerekkel lehet gyéríteni vagy megszüntetni az állományt. A tojások és a lárvák ellen azért könnyebb küzdeni, mert kevesebbet mozognak, kabóca állapotban már ugrálnak, emiatt nehezebb őket eltalálni a permetezéssel – mondta el Rosznáky-Barna Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában