kecskemét / galériával

2021.08.16. 21:14

Acélhímzéstől a hulladékanyag felhasználásáig: lezárult a KASZ

Hangulatos kiállításmegnyitóval köszöntek el hétfőn a tizennyolcadik kecskeméti acélszobrászati és képzőművészeti alkotótábor résztvevői.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Az Izsáki úti IQ Kecskemét Kft. mélygarázsában (Sheraton hotel mögött) rendezték be egy tárlatot a szimpozionon készült legjobb művekből. A megnyitón Ébli Gábor esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense tartott tárlatvezetést, mutatta be a nyolc művészt és hívta fel a figyelmet az alkotások különlegességeire.

Dobó Bianka gyerekkorának fontos emlékeit, a szegedi Bartók téri játszótér régi, forgalomból kivont fém mászókáit örökítette meg, nem mindennapi módon: acéllemezekre hímezte rá a rakétát és társait.

Mint mondta, éles kontrasztot akart állítani a kemény, rideg alapanyag és a könnyed, nőies hímzés kombinálásával.

Péntek Brigitta alukompozit lemezre festett akril és olajfestékkel. Képek sorozatából ragadott ki egy-egy pillanatot, az emberi alakok így eredeti környezetüktől leválasztva egy új térben mint önálló tárgyak léteznek.

Gyurcsovics Mihály tervező szoftverek segítségével egyenlő távolságban lemezeket helyezett el, és egy külön tervezett organikus formával kimetszette belsejüket, ezzel egy szabályos ívekkel kialakított lépcsőzetes mélység született, amely LED-es világítással is el van látva.

Majoros Gyula, a tábor állandó résztvevője acéllemez polcelemekből emelt ki vágással különböző formákat, melyeket színezett is, így született meg egy családi otthon, egy tájkép és egy utazás rendhagyó ábrázolása.

Az alkotótábort 2004 óta minden évben megszervezi a KÉSZ építőipari cégcsoport. A művésztelep különleges a maga nemében, hiszen a résztvevők gyári-üzemi körülmények között dolgozhatnak, a KÉSZ gépparkját és az ottani acél-, fémalapanyagokat felhasználva. A telephelyen a művészek elsajátíthatják a különböző fémmegmunkáló eszközök – nagy teljesítményű hegesztők, láng-, lézer- és plazmavágók – használatát, belekóstolhatnak a CAD-tervezés rejtelmeibe, tapasztalatokat szerezhetnek a programvezérelt CNC-gépek vagy éppen a szemcseszóró működéséről és általában az acéliparról. Az elmúlt évek alatt több mint száz művész látogatott el a KASZ-ra. Ma már nemcsak acélból, de rozsdamentes anyagokból, alumíniumból és úgynevezett fémkompozit lemezekből is születnek művek, újabb és újabb gépek, eszközök használata válik lehetővé, koncepciójában is a változatosság jellemzi. Idén a szobrászok mellett festőművészek, grafikusművész és építőművész is a csapat tagja volt.

A bemutatkozó alkotók: Becskei Andor, Dobó Bianka, Gyurcsovics Mihály Ágoston, Horváth Ágnes, Majoros Gyula, Parizán Mihály, Pál Katja és Péntek Brigitta. A kiállítás szeptember 25-ig tekinthető meg, naponta 8 és 17 óra között, hétvégén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában