galériával

2021.08.09. 17:25

A nemzetiségek együttműködését erősítette a bácsalmási találkozó

Bácsalmáson régóta hagyománya van a testvérvárosi találkozóknak, a város önkormányzata az egyik legaktívabb az Európa a polgárokért nevű programban, melynek keretében idén is sikerrel pályázott a Bácsalmási Turisztikai Iroda.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A szoros testvérvárosi kapcsolatoknak jellemzően történelmi okai vannak. Az elmúlt században történt ki- és betelepítések révén rengeteg családot szakítottak szét, ezek újraépítésére jöttek létre a kapcsolatok a németországi Backnanggal 1988-ban, a felvidéki Nagymegyerrel 1994-ben, a vajdasági Bezdánnal 1966-ban, Bajmokkal 2005-ben, valamint a horvátországi Bizovaccal 1994-ben. Ezen kívül a bácsalmásiak szoros, aktív kapcsolatot ápolnak 2004-től a lengyelországi Gizalkival és az erdélyi Borszékkel.

– Az Európa a polgárokért nevű program segíti a különböző országok településeinek együttműködését. Szeretünk együtt dolgozni más nemzetekkel, tőlük tanulni. A jó hangulatú találkozók, különböző szintű programok és szakmai együttműködések kiváló alkalmat adnak egymás kultúrájának a megismerésére, legfőképp pedig a közös nemzetiségi identitástudat erősítésére, mindezt az európaiság jegyében – magyarázta hírportálunknak Némethné Légrády Kinga, a Bácsalmási Turisztikai Iroda vezetője, aki kiemelte, hogy a kulturális kapcsolatok mellett a gazdasági együttműködések is szépen fejlődnek.

A Testvérvárosok Találkozóján hazai és határon túli hagyományőrző csoportok is színpadra léptek
Fotó: Pozsgai Ákos

A Visegrádi Együttműködésben résztvevő országok közül a lengyelországi Gizalkival és a szlovákiai Nagymegyerrel a környezetvédelem területén is kirajzolódni látszik az együttműködés, közös konferenciát szerveztek.

– Bácsalmás sokszínűségét mutatja, hogy négynemzetiségű város, a magyarok mellett svábok, bunyevácok és romák laknak a településen a kezdetektől fogva békességben. Az önkormányzat mindig is nyitott volt és kiemelt hangsúlyt helyezett a nemzetiségek közötti együttműködésre, hogy más kultúrákat is megismertessen a város lakosságával – mondta el a pályázatíró turisztikai szakember.

Hozzátette továbbá: többek között ennek is köszönhető, hogy mára az Európa a polgárokért program egyik legaktívabb résztvevője. Összesen tizenöt projekt megvalósításában működtünk közre eddig, a legtöbbször partnerként, két alkalommal azonban önálló pályázóként a testvérvárosi kapcsolatokat erősítve.

A találkozó kiváló alkalom egymás kultúrájának a megismerésére
Fotó: Pozsgai Ákos

Az elmúlt hétvégén a Testvérvárosok Találkozója program keretében a helyi és környékbeli hagyományőrző csoportok mellett határon túli előadók is színpadra léptek a Művelődési Központban. A vajdasági Bezdánból érkezett Kanizsai Ilona és Kapitány Majtász Sarolta magyarbődi népdalcsokrot adott elő.

A madarasi Iskolás Gyermekekért Közalapítvány Fúvós Zenekara és a Zora horvát tánccsoport bunyevác táncokat mutattak be, valamint fellépett a Dusenica horváth gyermek énekkar Dusnokról, a „Clark Ádám” Flottilla „Ifjú Szív” Táncegyüttes Egyesület művészeti csoportja Szekszárdról, a csikériai Horvát Tánccsoport, illetve a Bácsalmási Németek Egyesületének Almasch Tánccsoportja a Madarasi Vagabund zenekar kíséretével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában